13 ianuarie 1990, la granița României cu RSS Moldovenească este desființat gardul de sârmă ghimpată

0

La 13 ianuarie 1990, la granița României cu RSS Moldovenească (ulterior Republica Moldova) este desființat gardul de sârmă ghimpată și sunt introduse facilități de trecere a frontierei.

La începutul anilor ’90, o parte din gardul de sârmă ghimpată fusese demolat, însă o porţiune de 80 de kilometri rămăsese în preajma raionului Ungheni şi Cantemir.

În 2007, Consiliul raional Ungheni adopta o decizie privind scoaterea gardului de sârmă ghimpată din zona de frontieră a raionului Ungheni. Autoritățile raionului Ungheni desființau gardul de sârmă ghimpată pe o distanță de circa 80 de kilometri.

În februarie 2010, premierul moldovean, Vlad Filat,  anunţa  începerea  procesului de scoatere a celor 360 de km de sârmă ghimpată de la frontiera cu România. Decizia a fost luată în cadrul unei şedinţe prezidate de primul-ministru, care a îndemnat conducătorii celor 10 raioane de la frontiera cu România, inclusiv conducerea Serviciului de Grăniceri, Vamal şi „Moldsilva”, să înceapă lucrul fără tăieri de panglici şi alte acţiuni de acest gen.

Gardul de sârmă ghimpată a fost instalat pe Prut de sovietici în 1940, după ce Basarabia a fost cedată Rusiei, conform tratatului Ribbentrop-Molotov.

Sursa: ZiarPiatraNeamt.RO

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența ta. Sperăm că ești de acord cu asta. Dacă nu, poți refuza. Accept Citește mai mult