13 persoane au decedat pe munte, în două luni

0

Raport de activitate SALVAMONT ROMANIA pentru lunile septembrie și octombrie 2019
.
Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România (A.N.S.M.R.) și Consiliul Serviciilor Publice Salvamont au centralizat activitatea, pe lunile septembrie și octombrie ale anului 2019, a celor 42 de structuri județene sau locale salvamont din cele 24 de județe cu activitate de salvare montană din România.
Deși această perioadă este caracterizată ca o perioadă cu activitate turistică medie ca intensitate, existența unui număr foarte de turiști pe munte a impus asigurarea asistența de salvare montană la un nivel ridicat, zilnic, un număr de 250 – 300 de salvamontiști aflându-se la datorie în zonele montane cu afluență turistică mare, în zonele de practicare intensivă a sporturilor montane, în punctele medicale și de intervenție din cca 90 de posturi și baze salvamont.
In această perioadă salvamontiștii au fost solicitați să intervină în 546 acțiuni de salvare și de acordare a primului ajutor medical, acțiuni în care au fost salvate 730 de persoane.
Dintre acestea, 267 de persoane accidentate au fost predate serviciilor SMURD sau de Ambulanță, iar, 10 persoane, elicopterelor de salvare SMURD-IGAV.
Din păcate, 13 persoane au decedat pe munte, sarcina salvamontiștilor reducându-se la recuperarea acestora și transportul pentru predarea la serviciile IML.
Prin Dispeceratul Național Salvamont-Vodafone au fost primite, direct, 341 de apeluri prin care anunțau accidente montane, restul apelurilor de urgență fiind primite și preluate direct de către salvamontiști prin Serviciul Unic de Urgență 112 sau prin dispeceratele locale ale echipelor salvamont. De asemenea, în cursul acestor două luni s-au primit 1.782 apeluri prin solicitau informații despre zona montană, dintre acestea, 1.138 apeluri au fost înregistrate la Dispeceratul National Salvamont-Vodafone, restul de 644 apeluri fiind făcute direct structurilor salvamont locale sau județene.
În cadrul celor 42 de structuri Salvamont din România, singurele structuri abilitate oficial si care dețin personal pregătit profesional si atestat pentru a interveni pentru salvarea persoanelor accidentate în zona montană, activează un număr de circa 800 de salvatori montani atestați, dintre care peste 300 sunt salvatori montani angajați.
În funcție de evoluția vremii, de afluxul de turiști ce se va constata către zonele montane și de debutul sezonului de practicare a sporturilor de iarnă , serviciile salvamont vor continua să asigure efective corespunzătoare de salvatori montani, astfel încât să se reușească intervenția cu operativitate în situația producerii de accidente.
Echipele salvamont, singurele structuri care dețin competența legală, personal pregătit profesional și atestat pentru a interveni în soluționarea accidentelor montane în care sunt implicate persoane cu afecțiuni medicale pot fi alertate prin sistemul unic de urgență 112 și prin intermediul Dispeceratului Național Salvamont
( 0372126668 sau 0SALVAMONT) sau de pe aplicația SALVAMONT-VODAFONE pentru telefoanele mobile.

sursa: Salvamont Romania; foto: Salvamont Neamt

Sursa: ZiarBicaz.RO

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența ta. Sperăm că ești de acord cu asta. Dacă nu, poți refuza. Accept Citește mai mult