http://www.pornleader.net
http://xvideos4.pro
argenta caliente.https://porndrop.best

130 de ani de la moartea marelui povestitor Ion Creangă

0

– Și eu știu povești și pot să te asigur că le pot scrie într-o limbă moldovenească întocmai așa cum o vorbesc țăranii din județul Neamț, din satul meu Humulești.
Eminescu îl îndeamnă să scrie vreuna și Creangă își așternu pe hârtie povestea Soacra cu trei nurori.

La 31 decembrie 2019, se împlinesc 130 de ani de la moartea marelui povestitor humuleștean Ion Creangă, considerat unul dintre clasicii literaturii române, în special datorită operei sale autobiografice, „Amintiri din copilărie”.

În același an, 1889, a decedat și bunul său prieten, Mihai Eminescu, și Veronica Micle.

Creangă suferea mult din această pricină și aflase și că este bolnav de epilepsie.

Pe 31 decembrie, era o iarnă cumplită, iar zăpada se așternuse în strat gros pe ulițele din Târgul Ieșilor. Se înserase și urătorii porniseră de mult pe la casele gospodarilor.

Creangă se prăbuşi deodată, lovit de atac şi de apoplexie…

La prânz, Creangă a ieşit şi el din casă şi a mers până la tutungeria din strada Goliei 51, unde era fratele său Zahei. Acolo, scriitorul a suferit o criză de epilesie şi un atac de apoplexie, căzând ca secerat la pământ.

Scena morţii lui Ion Creangă este descrisă de George Călinescu în volumul „Viaţa şi opera lui Ion Creangă”:

Vremea era urâtă, a ploaie şi zăpada îngreuia mersul. Povestitorul intră pe la vremea prânzului (aşa cel puţin pare mai probabil) în tutungeria lui din strada Goliei 51, unde se afla frate-său Zahei. Era o prăvălie întunecoasă şi urâtă, cu o mică odăiţă în fund dând spre o curte murdară.

Aci Creangă se prăbuşi deodată, lovit de atac şi de apoplexie laolaltă, ori numai de cea din urmă. Se pare (amintirea contemporanilor e ceţoasă) că trupul fu dus de frate la bojdeucă. Unii şi-aduc aminte că au ridicat mortul din Ţicău, altul îl văzu la biserică, probabil a cimitirului. Avea două lumânări la cap şi lumea îl privea. Faţa îi era rumenă şi gura întredeschisă ca pentru vorbire. Numai flăcările pâlpâitoare ale făcliilor dădeau ochilor scufundaţi luciul ceros al morţii”, povestea George Călinescu episodul morţii unuia dintre cei mai iubiţi scriitori români.

Ion Creangă a fost înmormântat la data de 2 ianuarie 1890, la cimitirul Eternitatea din Iaşi, fiind condus pe ultimul drum de familie, prieteni, învăţători, elevi şi studenţi.

Adevărul e că un artist, precum Creangă, se iveşte o singură dată în istoria unui popor, şi atunci, numai într-un moment de graţie.

Este, fără îndoială, genial, ca orice scriitor despre care se poate spune că are simţul genial instinctiv al limbii şi al etosului popular nealterat.

Opera sa este expresia uimitoare a bunului simţ şi a unui suflet elementar, încremenit în formule neschimbătoare, eterne. În totul, un spectacol de măreţie simplă, inanalizabilă” (Mircea Zaciu, Marian Papahagi, Aurel Sasu (coordonatori), „Dicţionarul scriitorilor români”).

Sursa: ZiarPiatraNeamt.RO

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

pussy hunter kiss jav pasivo se toma mi leche en telo de lince.porn videos amateur cumswaps with ho.

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența ta. Sperăm că ești de acord cu asta. Dacă nu, poți refuza. Accept Citește mai mult