28 iulie- Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei

0

28 iulie este Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei.

Evenimentul annual are menirea de a îndrepta  atenţia mondială asupra grupurilor de pacienţi şi persoanelor care trăiesc cu hepatită virală.

Este o oportunitate globală de a sensibiliza şi de a induce o schimbare reală în prevenirea bolilor şi a accesului la testare şi tratament.

Data de 28 iulie a fost aleasă deoarece este ziua nașterii doctorului Baruch Blumberg- om de știință câștigător al premiului Nobel, cel care a descoperit virusul hepatitic B, dezvoltând un test de diagnosticare și vaccinul împotriva virusului.

Potrivit specialiștilor, din cele 325 de milioane de oameni care trăiesc cu hepatită virală la nivel global, mai mult de 290 de milioane (9 din 10!) trăiesc cu hepatita B sau C, fără să ştie.

Conform unui sondaj de opinie realizat la sfârșitul anului
trecut, la cererea APAH-RO, aproximativ 70% dintre români nu s-au testat
niciodată pentru depistarea unei forme de hepatită. Doar un procent de 6%
susține că a făcut un astfel de test în 2018.

Fără o îmbunătăţire masivă în diagnostic, ratele de
tratament vor scădea, ratele de infectare vor creşte şi se va pierde
posibilitatea de a elimina hepatita virală până în 2030.

Cu 1,4 milioane de decese cauzate anual, hepatita ocupă locul doi, după tuberculoză, în ceea ce privește numărul deceselor cauzate de boli infecțioase.

În România, Planul-cadru naţional pentru controlul hepatitelor virale urmăreşte crearea unui cadru de intervenţie bazat pe dovezi pentru un răspuns cuprinzător şisistematic al sectorului de sănătate la hepatitele virale, luând în considerare contextul, nevoile şipriorităţile naţionale.

Sursa: ZiarTarguNeamt.RO

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența ta. Sperăm că ești de acord cu asta. Dacă nu, poți refuza. Accept Citește mai mult