Afaceri din pandemie. Cum a pus firma unui PNL-ist monopol pe toate centrele de vaccinare din Piatra-Neamț
Municipiul Piatra-Neamț a lăsat în pandemie operaționalizarea centrelor de vaccinare pe seama angajaților „competenți” și care execută ordinele politice de la Direcția de Asistență Socială. Binecuvântarea s-a dat prin HCL 21/28.01.2021.
Într-un singur an, 2021, vaccinarea a rulat un buget la nivel de municipiu de peste 5.5 milioane de lei.
Cu o asemenea responsabilitate pe cap, Direcția de Asistență Socială Piatra-Neamț a considerat că e nevoie de eficiență. Așa că a decis, peste capul tuturor, inclusiv al legii (OUG nr. 3/2021 și Ordinul Min. Sănătății 72/2021), să încheie un contract cu SC Smaramed SRL Piatra-Neamț pentru servicii de asigurarea de personal medical și contracte de servicii de personal auxiliar, pentru toate centrele de vaccinare de pe raza municipiului Piatra-Neamț. În buzunarele firmei au ajuns peste 4.5 milioane de lei.
Astfel firma SC Smaramed SRL, administrată de Mahu Bogdan Horațiu, prezentat în campania electorală ca fiind ”Soluția PNL pentru Piatra-Neamț” a cunoscut o creștere spectaculoasă a cifrei de afaceri în pandemie cu 816%, ajungând la peste 6 milioane de lei noi, în timp ce alți antreprenori intrau în faliment.
Cum de o singură firmă mică de apartament a reușit să pună monopol pe toata vaccinarea din Piatra-Neamț vom afla cel mai probabil dintr-un rechizitoriu. Până atunci, nu rămân decât suspiciunile de asociere în vederea comiterii ”de fapte de vitejie” ce rezultă din calitatea politică și apartenența la formațiunea politică ce decidea tot ce ținea de vaccinare la Neamț a celui care a reușit să pună monopol pe vaccinarea din Piatra-Neamț.
Contactat telefonic, domnul Mahu Bogdan nu a vrut să comenteze, menționând că până acum nu a fost informat de vreo neregulă și nu cunoaște subiectul. Sperăm ca după ce se va documenta să ofere și explicații publice la suspiciunile ce planează asupra sa.
Revenind la subiect, firma liberalului s-a angajat prin contract să asigure personal medical și registratori medicali pentru centrele de vaccinare. În loc să se aplice prevederile OUG 3/2021, s-a aplicat incorect legea 98/2016 privind achizițiile publice.
Mai mult, un control al Curții de Conturi arată că aceste contracte încheiate între DAS și Smaramed SRL nu respectă modelul de contract prevăzut de Ordinul MS 73/2021, în sensul că are elemente modificate și chiar adăugate.
„Se observă astfel că obligația autorității publice locale de a asigura personal medico-sanitar și registratori medicali necesari centrelor de vaccinare a fost transferată unei societăți comerciale, rezultând că autoritatea publică locală nu și-a îndeplinit obligația legală de a încheia contracte individuale/distincte cu fiecare categorie de personal care a desfășurat activitate în cadrul centrelor de vaccinare, respectiv medici, asistenți medicali și registratori medicali”, precizează Curtea de Conturi.
Din raport mai aflăm ceva interesant: administratorul societății care a pus monopol pe personalul centrelor a fost numit de DAS coordonator al centrelor de vaccinare la nivel de municipiu. Practic, tot ceea ce ține de vaccinare, de la personal, la coordonare a ajuns în mâinile unei societăți comerciale, cu nerespectarea legii.
Un singur om, respectiv administratorul acestei societăți, a îndeplinit concomitent 3 roluri:
- medic coordonator care aviza pontajele și borderourile în funcție de propria planificare a personalului cu care avea în același timp relații contractuale ca administrator al societății – această activitate se desfășura la centrele de vaccinare de la Piața Centrală, de la Liceul Economic, cel de pe strada Cetatea Neamțului și centrele Drive Through
- administrator de firmă care emitea facturile lunare precum și borderourile centralizatoare înaintate la plată, semnate în această calitate și ștampilate cu ștampila firmei care, evident, avea un interes de a face profit.
- medic prestator de servicii în cadrul centrelor de vaccinare
DAS s-a culcat pe o ureche și nimeni nu a considerat că e ceva în neregulă. Nimeni nu a mai recitit legea, nimeni nu a constatat vreo incompatibilitate, nimeni nu s-a gândit în mod deosebit cam cum se cheltuiește banul public.
În loc să fie un raport direct între prestatorii din centrele de vaccinare și autoritatea publică, această firmă s-a comportat ca un intermediar. Din această cauză, au ajuns mai puțini bani la cei care munceau în centrele de vaccinare, diminuarea tarifului orar, contrar legii, apărând pentru că o parte din sumele primite de la stat de Smaramed SRL au fost reținute cu titlul de comisioane și cotă de impozitare a societății.
Din analiza Curții de Conturi, mai reiese faptul că asistenții medicali care funcționau în centrele de vaccinare sub Smaramed SRL nu erau angajați, ci erau organizați ca PFA sau ÎI, aceștia plătindu-și singuri contribuțiile aferente sumelor încasate. Deși legea spune că aceștia trebuiau plătiți cu 45 lei/oră, în realitate tariful era ajustat (redus) de „intermediar”, găsindu-se ca motiv comisioanele bancare sau cota de impozitare. Procentul de ajustare era între 10 și 16%.
Aceste contracte au fost viciate, împotriva legii, iar, colac peste pupăză, DAS a acceptat la plată situații centralizatoare nesusținute de documente justificative. Fiind vorba de un intermediar, nu se poate verifica și demonstra cu certitudine că acele bordeouri centralizatoare și pontajele reflectă realitatea și că acele ore chiar au fost efectuate.
În privința registratorilor medicali, care trebuiau plătiți conform legii cu 20 de lei pe oră, s-a procedat la fel ca și în cazul asistenților. Aici lucrurile sunt de-a dreptul evidente.
Verificările Curții de Conturi constată că în borderourile trimise pentru decontare au fost situații în care s-au raportat pontaje de 360 de ore/lună în lunile cu 30 de zile și 372 de ore în lunile cu 31 de zile. Adică se muncea zi-lumină, câte 12 ore pe zi, numărul maxim de ore permis de legislație.
Întrucât situația e neobișnuită, Curtea de Conturi a cerut de la ITM un extras din REVISAL pentru 8 persoane pe anul 2021. Din extrase reiese că acești oameni aveau și alte locuri de muncă simultan cu 6 sau 8 ore pe zi, ajungând să muncească, adunat cu cele 12 ore la centrele de vaccinare, 18-20 de ore pe zi!
După luni bune, în septembrie 2021 s-a trezit Direcția de Sănătate Publică Neamț. Instituția a cerut DAS să încheie colaborarea cu Smaramed SRL. Abia din octombrie 2021 s-a intrat în legalitate, când s-au încheiat contracte de prestări servicii direct cu fiecare categorie de personal care își desfășura activitatea în centrele de vaccinare.
Pe lângă faptul că nu s-a respectat legea și s-a ales un intermediar, o societate comercială interesată să facă profit, această metodă a creat discriminare și a limitat accesul persoanelor interesate să facă această activitate, deoarece firma și-a făcut propria selecție de angajați.
Precizăm că instituțiile și persoanele menționate beneficiază de prezumția de nevinovăție și pot avea drept la replică.
Iosub Robert
Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt