Anul Nou începe cu sărbătoarea Sfântului Vasile cel Mare, păzitorul de duhuri rele

0

În prima zi din nou an, creștinii îl prăynuiesc pe Sfântul Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareei Capadociei.

Considerat păzitor de duhuri rele, Sfântul Vasile este unul dintre sfinții care au făcut cele mai mari minuni și primul ierarh care a întemeiat, pe lângă biserici, spitale și aziluri pentru nevoiași.

Sfântul Vasile s-a născut în anul 330, pe vremea Sfântului împărat Constantin cel Mare, într-o famile nobilă și credincioasă, care a dat Bisericii slujitori și cărturari renumiți, unii dintre ei fiind trecuți în rândul sfinților.

A fost mare iubitor de învățătură și înzestrat pentru carte. Studiile le-a făcut în Cezareea, la Constantinopol și la Atena, apoi a călătorit spre mănăstirile din Egipt, Palestina și Sinai, s-a închinat la Mormântul Domnului și a primit botezul în râul Iordan, după obiceiul din primele secole creștine.

În anul 370 a fost numit Arhiepiscop al Cezareei. De la înălțimea acestei chemări, a dus o luptă sfântă, prin scris și cuvânt, pentru apărarea dogmei Sfintei Treimi și luminarea creștinătății. A fost cel dintâi ierarh care a întemeiat pe lângă Biserică azile, spitale pentru săraci și neputincioși și case de reeducare a celor căzuți moral, toate grupate sub denumirea de „Vasiliade„.

A fost un mare preot, mare liturghisitor, mare pedagog, mare prieten, mare organizato, fiind numit „un roman printre greci”. A alcătuit o Sfântă Liturghie ce-i poartă numele și Molitfele Sfântului Vasile cel Mare– puternice rugăciuni de blestem asupra diavolului şi asupra tuturor răutăţilor şi ispitelor care vin asupra omului.

A murit la 1 ianuarie 379, la 49 de ani, ca un adevărat stâlp al Bisericii. Încă de pe atunci, era numit „cel Mare” și a rămas un nume de referință în istoria creștinismului universal.

La mulți ani tututor celor care îi poartă numele!

Sursa: ZiarTarguNeamt.RO

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența ta. Sperăm că ești de acord cu asta. Dacă nu, poți refuza. Accept Citește mai mult