Cadou de Crăciun: Un pacient din Piatra-Neamț, supus dializei, a primit doi rinichi la Spitalul Parhon din Iași

0
Echipa de prelevare la Spitalul de Urgenţă Buzău/ FOTO Agenția Națională de Transplant

În noaptea de Crăciun, la Spitalul de Urgenţă Buzău a avut loc prima prelevare multiplă de organe din acest an. Familia unui pacient în vârstă de 62 de ani, intrat în moarte cerebrală, a fost de acord ca organele rudei lor să salveze alți semeni aflați pe lista de așteptare.

„Suntem profund recunoscători pentru acest gest nobil! Mulţumim echipei de coordonare a Spitalului din Buzău, formată din dr. Victor Ioniţă, kdp, şi dr. Adrian Zoican, coordonator de transplant, pentru implicarea şi efortul depus, precum şi conducerii acestei unităţi sanitare pentru susţinerea Programului Naţional de Transplant. Ficatul şi rinichii au fost prelevaţi de echipa de prelevare de la Iaşi, coordonată de dr. Ciprian Vasiluţă şi dr. Mihai Zabara, alături de dr. Maria Şerban de la Institutul Clinic Fundeni. Transplanturile de ficat şi cornee se realizează la Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Spiridon Iaşi, iar cele de rinichi la Spitalul Dr. C.I. Parhon Iaşi. Mulţumim românilor care au înţeles că transplantul salvează vieţi. În luna decembrie, echipele de transplant din spitalele din România au reuşit să realizeze 13 transplanturi de ficat și 28 transplanturi de rinichi. Dedicarea acestor oameni minunaţi, chirurgi şi anestezişti, demonstrează, prin rezultate, că transplantul începe să devină o activitate cotidiană, realizată la cel mai înalt grad de profesionalism şi responsabilite. Împreună reuşim să ne îndeplinim misiunea noastră principală: salvarea cât mai multor vieţi ! Mulțumim încă o dată familiilor donatorilor şi echipelor de medici şi asistenţi care fac posibilă salvarea celor pentru care transplantul reprezintă singura şansă la viaţă!”, a transmis Agenția Națională de Transplant pe Facebook.

Beneficiarul transplantului renal de la Iași, la Spitalul C.I. Parhon, este un bărbat de 52 de ani, din Piatra-Neamț, care făcea dializă de cinci ani, după ce, în urmă cu 14 ani, a fost diagnosticat cu o boală imunologică, transmite Digi24. Operația a durat 9 ore, fiind începută la primele ore ale dimineții de 25 decembrie.

FOTO: Spitalul Clinic Dr. C. I. Parhon, Iasi

Intervenţia chirurgicală este o premieră pentru spitalul nostru întrucât ambii rinichi au fost transplantaţi aceluiaşi pacient de la un donator aflat în moarte cerebrală. (…) A fost o intervenţie foarte grea, care a durat 9 ore, spre deosebire de 4 ore, cât durează de obicei. Acum beneficiarul are patru rinichi.”, a declarat sursei citate Ionuț Nistor, purtătorul de cuvânt al Spitalului C.I. Parhon din Iași.

Rinichii bolnavi de regulă sunt lăsați la locul lor, asta dacă nu prezintă risc de infecție. Cei nou transplantați se așează lângă și se leagă la artera și vena renală.

Pacientul se recuperează în secția de Terapie intensivă, iar evoluția sa este favorabilă, a precizat sursa citată.

Transplantul hepatic a fost realizat la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași, singura unitate medicală din zona Moldovei unde se fac astfel de intervenții. Trasplantul de cornee urmează să aibă loc tot la Spitalul Sfântul Spiridon la sfârșitul acestei săptămâni.

Sursa: ZiarPiatraNeamt.RO

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența ta. Sperăm că ești de acord cu asta. Dacă nu, poți refuza. Accept Citește mai mult