Câți și ce fel de infractori din Neamț au fost eliberați cu recursul compensatoriu

0
FOTO: Administraţia Naţională a Penitenciarelor

Aproape 300 de infractori violenți cu domiciliul în Neamț au venit mai repede acasă ca urmare a aplicării beneficiilor prevăzute de Legea recursului compensatoriu.

Câteva zeci de violatori, câteva zeci de criminali, peste 100 de tâlhari și așa mai departe până la 292 de infractori nemțeni sunt printre noi din nou. Din fericire rata recidivei în rândul acestor eliberați este mai mică decât la cei eliberați la termen semn că apreciază mai mult libertatea decât dacă ar fi executat pedeapsa întreagă. Problema este că ei au venit toți într-un interval scurt de timp ceea ce a pus și va mai pune în continuare probleme autorităților, ducând totodată la scăderea temporară a gradului de siguranță a cetățenilor. La asta se adaugă și lipsa totală de implicare a instituțiilor de asistență socială din Neamț (click aici pentru detalii)

Iată lista cu numărul de infractori nemțeni eliberați înainte de termen și cu faptele pentru care au fost încarcerați.

Legea recursului compensatoriu a dus la eliberarea înainte de termen a multor infractori. Legea a fost dată deoarece România primea sancțiuni internaționale din cauza condițiilor din pușcării, condiții de care nu i-a păsat niciunui guvern de până acum. Acum această lege a fost anulată, dar la schimb s-au introdus metode alternative de executare a unor pedepse în regim de probațiune, adică în libertate, control judiciar etc.

Din păcate, sistemul din România nu este pregătit nici pe departe să aplice pedepse în regim de probațiune, deci cel mai probabil România va ajunge din nou să plătească sume uriașe de bani despăgubiri celor care stau în condiții rele în pușcării și în loc să fie eliberați puțin mai repede, vor fi eliberați la termen, dar li se vor plăti despăgubiri sau se va găsi o nouă formă de eliberare înainte de termen prin condiționare, grațiere, etc.

Deși pare revoltător să iasă unii infractorii periculoși mai repede din pușcării sau alte tipuri de infractori să execute pedepse în libertate, acest lucru nu este chiar cea mai rea variantă. Din păcate, cu cât stă mai mult un infractor într-o pușcărie din România, cu atât mai mult cresc șansele ca el să recidiveze. Eliberarea înainte de termen e ca o povară și o obligație de a se feri de probleme pentru cel eliberat, deoarece la orice nouă condamnare i se adaugă și restul de pedeapsă neexecutată.

Iosub Robert

Sursa: ZiarPiatraNeamt.RO

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența ta. Sperăm că ești de acord cu asta. Dacă nu, poți refuza. Accept Citește mai mult