Cea mai mare problemă a nemțenilor în 2019

0

Analizând cu atenție toate problemele ridicate de nemțeni pe parcursul anului 2019 și ordonându-le într-o scară logică a nevoilor, una se distinge clar dintre toate.

Deși nu se vorbește așa de mult ca de celelalte probleme, principala problemă a nemțenilor este aceea că au șanse foarte mari să moară cu zile în sistemul de sănătate din Neamț și să moară sau să fie schilodiți din cauza unor boli care se tratează cu ușurință în județele din jur.

Statistica spune că peste 60% dintre decesele din Neamț sunt din cauza bolilor cardiovasculare și la fiecare 30 minute un om suferă un infarct în România. Cu toate acestea nici la ora actuală, la niciun spital sau clinică de stat sau privată din Neamț nu se poate monta un stent care îți salvează viața când faci un stop cardiac. Stentul este un tub de mici dimensiuni care se introduce într-o arteră blocată pentru a se reda circulația sângelui. Nu e vorba de vreo operație complicată, ci de una minim invazivă cu anestezie locală, dar care îți salvează viața, cu condiția să nu te apuce stopul cardiac în Neamț.

Tot la Neamț, alte boli ale sistemului circulator se tratează cu amputarea picioarelor, în timp ce la Iași se face bypass și rămâi biped. Lista problemelor cardiovasculare de la care ai toate șansele să mori cu zile sau să rămâi fără membre la Neamț este una lungă.

Această posibilitate de a muri în fața oricărui spital din Neamț dintr-o problemă medicală ce se poate rezolva în mai toate județele țării rămâne de departe cea mai mare problemă a nemțenilor. Această problemă nu ține cont de cine ești, ce studii ai, din ce partid faci parte și nici măcar de suma de bani pe care o ai. Poți să mori liniștit cu un milion de euro în buzunar. La Neamț nu te poate salva nimeni în unele situații, iar drumul până la un spital care te poate salva de multe ori e prea lung oricât de rapid ar fi parcurs.

Și mai îngrijorător este faptul că politicienii locali cred că sunt lucruri mai importante decât viața nemțenilor și se ceartă pe prețul la gunoi sau apă, pe banii de la nu știu ce eveniment, pe majoritățile din consilii, pe orice numai pe lucrurile de care depinde viața oamenilor din acest județ nu vor să dezbată și să găsească rezolvări imediate.

Iosub Robert

Sursa: ZiarPiatraNeamt.RO

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența ta. Sperăm că ești de acord cu asta. Dacă nu, poți refuza. Accept Citește mai mult