Centrul de zi „Ella Suciu” din Piatra-Neamț prinde contur. Cel puțin 10.000 de euro mai sunt necesari pentru finalizarea lucrărilor

În anul 2021, Asociația Născută Înger din Piatra-Neamț a primit un dar deosebit, o piatră de cărămidă pentru ceea ce se dorește a deveni Centrul de Incluziune Socială (CIS) „Ella Suciu”, numit în memoria regretatei surori a lui Carmen Suciu, coordonatoarea asociației și asistent social.

Acest CIS „Ella Suciu” este marele vis al lui Carmen Suciu, un loc unde să se poată caza persoane de toate vârstele, cazuri sociale sau medicale care au nevoie de ajutor și reintegrare în societate. În acest sens, o familie a donat un imobil și un teren de 1000 mp, situate în Piatra-Neamț, ca o încununare a tuturor eforturilor depuse de voluntarii Asociației în numele binelui și ajutorului necondiționat.

Imobilul și terenul sunt în prezent în proprietatea Asociației Născută Înger din Piatra-Neamț prin act de donație și, până la împlinirea marelui vis al înființării Centrului de Incluziune Socială care necesită niște costuri foarte mari, momentan eforturile voluntarilor merg spre amenajarea unui Centru de Zi, care va purta tot numele „Ella Suciu”. Imobilul are mai multe camere care trebuie renovate și reamenajate. După finalizarea lucrărilor, acest spațiu va primi copii, dar și părinți ce provin din familii vulnerabile în regim de centru de zi unde vor fi supravegheați, vor primi sprijin pentru a-și face temele după școală etc.

Lucrările sunt în toi și atașăm la finalul articolului zona de șantier pentru a vedea cum evoluează investiția dumneavoastră, a persoanelor care au susținut și susțin proiectul acestei Asociații fie financiar, fie cu materiale de construcție sau mână de lucru (despre proiect am mai scris aici – click).

Pentru finalizarea lucrărilor, Carmen Suciu ne informează că mai sunt necesari aproximativ 50.000 de lei (10.000 de euro).

Cei care pot oferi ajutor o pot contacta pentru detalii suplimentare sau sponsorizări pe Carmen Suciu la telefon 0770 405 849 sau pe Facebook aici.

Pentru donații cu mențiunea „împreună pentru centrul de zi”:

  • RON: RO58BTRLRONCRT0345309301
  • EUR: RO08BTRLEURCRT0345309301
  • Beneficiar: Asociația Născută Înger Piatra Neamț
  • CUI 36063530
  • Codul SWIFT/BIC: BTRLRO22

Mai jos puteți citi ce va însemna acest centru de zi pentru comunitatea vulnerabilă din Piatra-Neamț și nu numai:

Trăim într-o lume liberă și singurele limite sunt cele pe care ni le punem noi înșine. Să schimbăm felul în care noi vedem lumea și lumea se va vedea diferit. De când am înființat Asociația Născută Înger Piatra-Neamț mi-am dorit să merg exact acolo unde Dumnezeu îmi îndrumă pașii. Alături de mine au venit mulți oameni, unii au rămas și azi, alții și-au urmat propriul drum, cert este că voluntarii îngerilor, împreună cu voi, toți cei cărora vă pasă reușim să mutăm și munții în multe situații!

Ne-am dorit dintotdeauna să fim lumină acolo unde neputința a stins-o. Așa s-a născut dorința de-a construi un centru de incluziune socială și un centru de zi educațional unde în fiecare zi, după cursurile școlare, să facem lecții de alfabetizare, cursuri de bune maniere, activități de gătit, discuții despre igienă și multe alte activități.

Toți voluntarii, mai ales că ne confruntăm cu multe situații limita pe teren, ne-am dorit acest centru unde să facem o altfel de școală. Partea frumoasă a fost că visul a început să prindă contur când doamna Daniela ne-a donat o casă și terenul aferent, toate în memoria unui înger. Am primit casa în care mulți copii și adulți au fost ajutați atunci când s-au aflat în situații dificile, asta facem și acum, dorind să terminăm acest centru educațional de zi!

Aici, mulți dintre micuții noștri beneficiari vor reuși să învețe multe lucrurile utile, să dea un randament și mai bun la școală. Sunt copiii pe ai căror părinți îi susținem permanent, unii fiind bolnavi, alții fără studii sau locuri de muncă. Aceșți părinți vor beneficia și ei de toate activitățile ce le vom desfășura în acest centru educațional.

Când am început să reconstruim, să adaptăm cele primite în dar, am început cu cei din jurul nostru, apoi au venit și alți oameni în sprijinul nostru. Toți cei care ne susțin cred în visul nostru, ne cunosc, știu exact ceea ce facem, le mulțumim pentru încrederea acordată. Apoi, cum oamenii cunosc oameni, ajung să vină și mai mulți alături de tine, crezând în visul tău!

Alături de voluntari, vom reuși să le oferim micuților noștri informațiile pe care nu le primesc acasă sau la școală și să se adapteze la nevoile lor de bază. De exemplu, fiecare zi să o începem cu o masă caldă. În interacțiunile cu copiii am descoperit analfabetism la clase de gimnaziu, lipsa unor informații de bază privind igiena și îngrijirea personală sau, pur și simplu, dezinteresul părinților față de școală.

Mergem permanent pe teren, la familii cu copii, în mediul lor, pentru a înțelege mai bine care sunt nevoile și a ne adapta contextului. Dacă nu au baie, atunci îi înveți să se spele la lighean. Dacă nu au nici lighean, le dai lighean. E important să fie curați, să nu mai fie etichetați negativ de ceilalți copii.

Le cumpărăm periodic săpun, șampon, detergent, hăinuțe le ducem noi, altele din donații, lenjerii, paturi, alimente, dorind să le oferim un confort în care ei să știe că nu sunt singuri și să studieze. Așa conștientizează că fără școală, muncă nu poți răzbi în viață. Pentru acest lucru este nevoie de activități zilnice la care copiii să vină.

Noi, voluntarii asociației, ne împărțim timpul între joburile personale și muncă de teren, o activitate foarte extinsă, incluzând mai multe categorii de beneficiari. Provocarea este să putem ajuta famiile cu mulți copii, sau cele care vor să studieze pe termen lung, să devină independenți și suficient de puternici încât să se descurce în societate.

Copiii sunt înscriși la școală pentru că primesc tot felul de stimulente, ajutoare sociale. Pe de altă parte, ei nu frecventează cursurile pentru că părinților nu le pasă, nici nu văd importanța școlii. Nu au nici niște modele acasă care să îi îndrume către studiu și o carieră profesională. Acasă, marea majoritate a părinților sunt neștiutori de carte, îi pun pe copiii mai mari să îi îngrijească pe cei mai mici, sunt folosiți la cerșit sau lăsați în voia sorții.

Pe lângă lecțiile de alfabetizare, am vrea să desfășurăm ateliere de lucru manual, cursuri de dezvoltare personală,de alimentație, igienă și de gătit, în special și pentru părinții acestora. După tot ce facem noi cu ei, dacă ajung să scrie, să citească, să fie conștienți că au nevoie de studii și locuri de muncă în viață, e ceva. Să știe să fie independenți, să își gestioneze resursele, să fie curați, să aibă un scop, să facă ceva, să nu rămână în mediul de sărăcie și ignoranță în care se află. Măcar lucrurile de baza să le știe. Și să nu le mai fie frig și foame. Să învețe că totul depinde de ei să răzbească în viață.

De aceea vă rog să vă alăturați visului noastru, împreună să terminăm și să inaugurăm centrul de zi „Ella Suciu” în care să putem salva destine.

Mai avem nevoie de achitat diferența de plată din factură constructorului, diferența la plata tâmplăriei, uși și geamuri. Apoi materialele de finisaj și o parte din obiectele de uz casnic, inclusiv poarta le avem promise de la „TCE Agricultură” cărora le mulțumim infinit.

În curând terminăm și izolația, fațada centrului, datorită domnului Vasile Panaite căruia, de asemenea, îi mulțumim. Tâmplăria PVC este susținută în mare parte de domnul Bogdan Roman căruia îi mulțumim. SC Tranzicom Industrial SRL, domnul Emi Sârbu, Alexandru din Olanda și mulți alți oameni care s-au alăturat pentru ca un vis să devină realitate și cărora le mulțumim.

Sunt convinsă că Dumnezeu, și voi, toți cei care credeți în visul nostru, cărora vă pasă de acești copii, vom reuși să avem încă o misiune îndeplinită.

Împreună ne dorim să numai avem copii la cerșit, fără copilărie, fără educație, flămânzi și goi. Vino alături de noi în acest proiect, împreună reușim.

Toate sunt scumpe, avem deja o datorie către furnizori, constructori, tâmplărie PVC, electrician, instalator de aproximativ 50.000 lei.

Totul este dedicat unui înger care a iubit infinit oamenii și care îmi spunea: „Îl vei afla pe Dumnezeu atunci când vei putea îmbrățișa și ridica omul căzut, fără repulsie!”.

este mesajul lui Carmen Suciu – Asociația Născută Înger din Piatra-Neamț

Pentru donații cu mențiunea „împreună pentru centrul de zi”:

  • RON: RO58BTRLRONCRT0345309301
  • EUR: RO08BTRLEURCRT0345309301
  • Beneficiar: Asociația Născută Înger
  • CUI 36063530
  • Codul SWIFT/BIC: BTRLRO22

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate