Coadă la Centrul de Transfuzii pentru 500 lei

0
FOTO: Andrei G./Esti din Iasi dacă – Facebook

Imagini incredibile au apărut pe rețelele de socializare. Pe un grup de Facebook din Iași au fost postate fotografii cu zeci de persoane care stau la coadă pentru a dona sânge la Centrul de Transfuzii din Iași.

Spiritul civic s-a activat după ce în spațiul public a apărut informația că primăria ar putea acorda câte 500 de lei donatorilor. Măsura pare să fie aplicată ca urmare a lipsei de sânge din spitale, fapt care a condus la reducerea numărului de intervenții chirurgicale.

Un proiect de hotărâre în acest sens va fi dezbătut şi votat în şedinţa Consiliului Local (CL) de săptămâna viitoare. „Am propus acordarea unor facilităţi băneşti pentru donatorii din perioada stării de pandemie. Ei evită, în special din siguranţă, să mai intre în centrele de transfuzii, dar încercăm, într-un fel, să le atragem atenţia printr-o sumă de bani – 500 lei pentru fiecare donator în perioada stării de pandemie pentru donarea a unei cantităţi complete de sânge aşa cum prevede normativul centrului de transfuzii”, a declarat primarul de Iași, Mihai Chirica.

Bugetul alocat acestei măsuri ar fi de 500.000 lei.

În timp ce unii aplaudă spiritul civic al cetățenilor care au venit să doneze sau se gândesc la situația financiară precară din perioada de pandemie a multor familii, alții critică faptul că mobilizarea vine doar ca urmare a unei compensări materiale consistente.

„Cei care spun că este rușinos că donează pentru bani cum argumentează acest lucru? Sunt familii care nu au ce da de mâncare copiilor ori să plătească ratele și cu 500 de lei ieși din impas… Nu este de condamnat… Situația este foarte grea pentru multă lume… Au fost dați mulți afară… Sunt în șomaj… dar presupun că comentează doar cei care o duc mai bine…”

„Felicitări pentru ce? Că s-au dus când au auzit de la primar că primesc 500 de lei? Faptele bune nu se fac contracost, un bine îl faci fără să primești ceva la schimb. Până acum nu se împingea nimeni la donat, acum pentru 500 de lei dintr-o data am devenit mai buni și ne pasa și de alții. Urât, fără felicitări!”

Acestea sunt doar două opinii dintre sutele de comentarii de pe rețelele de socializare făcute ca urmare a imaginilor cu cozile de la centrul de transfuzii.

Noi nu putem decât să încurajăm nemțenii și românii în general să meargă să doneze sânge, indiferent că există o compensare materială sau nu. Este o criză majoră care implică lipsa de sânge în spitale. Viața nu are preț. Dacă aveți posibilitatea și starea de sănătate necesară, vă rugăm, mergeți și donați sânge! Cineva poate trăi datorită dumneavoastră.

Sursa: ZiarPiatraNeamt.RO

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența ta. Sperăm că ești de acord cu asta. Dacă nu, poți refuza. Accept Citește mai mult