Conflict între conducerea școlii Ruseni și primăria Borlești pe tema grădiniței din sat

0

Pe 6 ianuarie, pe pagina de Facebook a Școlii Ruseni – Borlești a fost postată următoarea informație: „Bună seara dragi părinți și elevi, stimati colegi și la mulți ani! Țin să vă informez că cursurile semestrului al II- lea vor începe luni 13 ianuarie 2020, în program normal! În ședința Consiliului de administrație al Școlii Gimnaziale „Ioan Grigore Teodorescu” Ruseni , de la sfârșitul anului 2019, am aprobat Proiectul planului de școlarizare pentru anul școlar 2020 – 2021. Pe această cale vă informez că pentru anul școlar 2020/2021, la învățământul preșcolar (grădiniță ), am aprobat funcționarea unei GRUPE CU PROGRAM PRELUNGIT cu un număr de 25 copii. Vă doresc un an cu rezultate deosebite! Cu respect. Director, Prof. Cristi CONSTANTIN.”

Ulterior, primarul comunei Vali Puică a postat pe pagina sa de Facebook următoarele:

„Dictatură? Am aflat cu surprindere (de fapt mi s-a trimis un print), de faptul că directorul școlii Ruseni se laudă cu aprobarea unei grupe de grădiniță cu program prelungit. Domnul Minciună nu spune însă tot adevărul. Sau, mai bine spus, nu e nimic adevărat. Sau poate a construit dumnealui o grădiniță din economiile personale și ne anunță acum, la început de an. Nu ne miră, dat fiind faptul că domnul Constantin nu e pentru prima oară când folosește minciuna drept scut al faptelor ilegale din școala Ruseni, unde bârfa, bătăile între cadrele școlare și violența verbală sunt la ele acasă. Iata cum stau lucrurile: Grădinița cu program prelungit Ruseni este finanțată din fonduri europene și a fost obținută prin munca mea si a echipei de la primărie. Nu vor fi doar 25 de copii, ci maximul ce îl putem da pentru fiecare familie în parte. Dar poate domnul profesor deja are o listă preferată. Numărul de copii va fi stabilit în Consiliul Local după consultarea părinților. Tot primăria va asigura și finanțarea funcționării ei. Grădinița cu program prelungit este în planul de școlarizare la Ruseni încă din anul 2017, iar în ședința Consiliului Local s-a aprobat programul anului școlar 2020 în care nu există nici o aprobare cu grădinița cu program prelungit. Este păcat și rușinos, domnule director, ca un cadru didactic care ar trebui să fie un model pentru copiii nostri să se ocupe cu transmiterea unor asemenea minciuni și cu manipularea cetățenilor în acest mod. Iar aici vorbim atât despre ședințele cu părinții, cât și cele ale consiliului profesoral unde țipetele, jignirile și dictatura traumatizează fiecare clipă a zilei. Domnule director, să fie oare de vină migrarea de la un partid la altul? Sau de la o poartă la alta? Dacă părinții sau cadrele didactice nu vă spun lucrurile în față, este de teama repercusiunilor asupra copiiilor. Faptele dumneavoastră sunt monstruoase și rugăciunile pe care le postați zilnic nu vă vor scăpa de iad.”

Reacțiile localnicilor nu au încetat să apară la postarea primarului (click aici):

A.: Nu se poate! Ce exemplu dam copiilor cand ne însușim din munca altuia?! Pentru ce atata disperare de a iesi in fata? Nu, nu asa nu se face!

N. I.: Lipsa de respect și nesimțirea. Domnule primar acest individ a trecut de la un partid la altul. A facut cărare între ele. Locuitorii comunei îl cunosc. E doar o săgeată fără valoare. Trădătorii sunt executați după ascultare.

K. L.: Dacă e director are o pregătire. Păcat un om ca dumneavoastra cu asa functie sa aruncati cu pietre într o persoană care are o pregătire!

D. B.: Ma vad nevoit sa comentez acest subiect. Pana unde oare pot ajunge obraznicia si minciuna. De ce nu se lauda cu lucruri facute de ei si nu de domnul Vali Puica, de ce nu au realizat toate aceste proiecte benefice comunei si tuturor locuitorilor chiar si pentru cei mici caci ei sunt viitorul. Domnul Vali Puica mult succes in continuare si Doamne ajuta caci pe restul le rezolva Dumnezeu.

V. P.: Foarte urat si rusinos din partea unui Director de scoala!! Rolul unui director ar trebui sa fie un bun mentor exemplu pentru copii din acea scoala si nu numai.

N. R.: Un cadru didactic nu poate posta așa aberații, de ce nu se sesizează inspectoratul? Vali Puica de ce nu faceți o sesizare la inspectorat?

V. J.: Respectul nu se câștigă prin trădare, minciuni și teatru. Capul sus Vali. Realizările în timpul mandatului tău au doborât recordul comunei. Doar un blestem poate aduce asemenea oameni în prima linie.

I. K.: Domnule primar, noi știm cât efort ați depus și depuneți in continuare pentru realizarea acestui proiect! Mult succes in continuare!

D.: Vă puteți da seama ca e dictatură de la comentarii. Nu îndrăznește lumea sa comenteze. Trebuie să ai coloana vertebrală ca să spui cu adevărat ce gândești. Acum vedeți cine si cum. Succes.

B. I.: O persoana când nu are ocupație și …inventează câte ceva ca sa fie băgat în seamă de către anumiți oameni de mintea lui.

Ulterior, directorul școlii Ruseni a revenit cu explicații:

Ma vad nevoit sa scriu aceste rânduri deoarece pe o anumita pagina , o anumita persoana a încarcat o postare legată de Grădinița cu program prelungit Ruseni. Dacă parcurgem cu atenție Legea 1/2011 cu modificarile si completarile ulterioare, OMECS 5079/2016 cu modificarile si completarile ulterioare, OMEN nr.5090/2019 vom vedea unde intr-adevar este MINCIUNA!
1, In postarea de aseara , nu am afirmat ca eu sau scoala am construit Gradinita cu program prelungit;
2,In Proiectul Planului de scolarizare , pentru anul scolar 2020/2021 , avizat de catre Consiliul profesoral si aprobat in Consiliul de administratie al scolii, consiliu ce detine puterea decizionala,noi, adica Consiliul de administratie, am aprobat 4 grupe de gradinita cu un numar de 105 copii, din care una va fi cu program prelungit; Acest Proiect al Planului de scolarizare este transmis Inspectoratului scolar si apoi aprobat prin ordin de ministru, nu printr-o hotarare a CL.
3, Numarul de copii nu va fi stabilit de catre Consiliul local, ci numarul de copii este dat de recensamant si de numarul inscrierilor;
4,Confundati doua notiuni fundamentale ale Legii 1/2011, Plan de scolarizare si Retea scolara. Gradinita cu program prelungit Ruseni nu se afla in planul de scolarizare a Scolii Ruseni, ci in Structura Retelei scolare aprobate de catre CONSILIUL LOCAL BORLESTI în luna decembrie! DECI CONSILIUL LOCAL APROBA RETEAUA SCOLARA, NU PLANUL DE SCOLARIZARE, CUM AFIRMATI DUMNEAVOASTRA IN POSTARE.
In final doresc sa va spun ca acele afirmatii, din postarea de pe acea pagina, nu fac decat sa continue atacul la adresa mea si a familiei mele.
N.B. Ma bucur ca pagina scolii este urmarita si postarile sunt apreciate, ce-i drept nu de toti! Ma bucur ca imi urmariti pagina si postarile , ce postez eu aici imi asum iar cu iadul……nimic nu e sigur! Va multumesc celor care aveti rabdarea de a citi aceste randuri! Va doresc o seara binecuvantata tuturor ! ”

Directorul a fost susținut în comentarii:

R.V.: Capu sus si mergeti mai departe ca bunului dumnezeu sa vă binecuvinteze toată viata pe întreaga familie lasati ca omu nevorbit nu este pe pamint si pe lumea cealaltă sint vorbiti vă doresc sănătate si fericire alaturi de cei dragi si la întreaga familie doamne ajută.

R.A.: Greu cu „cetitul” legislației școlare, mai ales când… toată lumea se pricepe la fotbal, politică și… învățământ!

S.S: Văd că mai nou, pe lângă politică și fotbal, unii își dau cu părerea și la probleme legate de școală! Sunt sigur ca domnul director alege cele mai bune soluții pentru binele copiilor! Sunt indignat sa vad persoane, care nu au nicio legătură cu școala, ca își dau cu părerea în mod eronat! Îl cunosc personal pe dl. director, care este un om de mare valoare, iar faptele dumnealui spun totul! Felicitări pentru toată activitatea dvs! „Natura ne aseamăna. Educaţia ne deosebeşte”

Conflictul între directorul școlii și primarul din comună se pare că este unul mai vechi, din ce spun surse care nu țin nici cu unul, nici cu altul.
Din ce spun aceste surse, primarul a început să nu îl mai suporte pe acest director din momentul în care ar fi ajuns la urechile sale faptul că directorul hărțuiește sexual unele angajate ale școlii. Pe această temă au fost și anchete penale și un proces civil, dar din câte știm noi directorul a fost declarat nevinovat, persoana hărțuită neputând aduce probe în acest sens.
Mai departe conflictul s-a acutizat, directorul fiind suspectat că ar face activitate politică folosindu-se de funcția pe care o ocupă, că are un comportament dictatorial și multe alte acuzații de natură morală.
Unii dau vina pe primar și politică, spunând că funcția de director ar fi fost obținută cu sprijin de la PSD, partid unde este primarul, și apoi ar fi schimbat tabăra, ajutându-i pe cei de la PNL în alegeri și acesta ar fi de fapt motivul principal al conflictului.
Noi, ca publicație, nu ne putem da cu părerea despre acuzațiile de mai sus care se aduc acestui director pentru că nu avem dovezi concrete, deci vă rugăm ca ceea ce ați citit până acum să nu luați ca adevăr absolut, ci ca opinii ale oamenilor din Borlești.

Cu toate acestea, în urma interacțiunii cu acest director opinăm că un asemenea personaj nu ar trebui lăsat să conducă o școală. (pentru mai multe argumente, click aici)

Iosub Robert

Sursa: ZiarPiatraNeamt.RO

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența ta. Sperăm că ești de acord cu asta. Dacă nu, poți refuza. Accept Citește mai mult