Cum trebuie să procedeze conducătorul unui vehicul implicat într-un accident rutier cu pagube materiale?

0

Conducătorii de vehicule implicaţi într-un accident de circulaţie în urma căruia au rezultat numai avarierea vehiculelor şi/sau alte pagube materiale sunt obligaţi:
1. Să nu consume alcool sau substanţe psihoactive după producerea evenimentului şi până la testarea concentraţiei alcoolului în aerul expirat sau recoltarea probelor biologice. ART. 78 alin. 1 din O.U.G. 195/2002R privind circulaţia pe drumurile publice.
CONSECINȚA JURIDICĂ:
În situația nerespectării dispoziției legale, mai sus-amintită, se consideră că rezultatele testului sau ale analizei probelor biologice recoltate reflectă starea conducătorului, în momentul producerii accidentului. ART. 78 alin. 2 din O.U.G. 195/2002R privind circulaţia pe drumurile publice.
2. să scoată imediat vehiculele în afara părţii carosabile ori, dacă starea vehiculelor nu permite acest lucru, să le deplaseze cât mai aproape de bordură sau acostament, semnalizându-le prezenţa; art. 79 alin. 1 lit. a din O.U.G. 195/2002R.
3. să se prezinte la unitatea de poliţie competentă pe raza căreia s-a produs accidental (Biroul Rutier în cazul accidentelor produse în municipiul Iași, Posturile de poliție comunale) în termen de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului pentru întocmirea documentelor de constatare (declarație de tamponare, testare alcoolscopică, autorizație de reparație).– art. 79 alin. 1 lit. b din O.U.G. 195/2002R.

Nu sunt obligați să se prezinte la poliție:
a) conducătorii vehiculelor care încheie o constatare amiabilă de accident, în condiţiile Legii 132/2017 privind asigurarea de răspundere civilă auto; ATENȚIE: Se consideră încheiată constatarea amiabilă când formularul este semnat de ambii conducători auto. – art. 79 alin. 2 lit. a din O.U.G. 195/2002R.
b) conducătorul de vehicul care deţine o asigurare facultativă de avarii auto (CASCO), iar accidentul de circulaţie a avut ca rezultat numai avarierea propriului vehicul.- art. 79 alin. 2 lit. b din O.U.G. 195/2002R.

CONSECINȚA JURIDICĂ a nerespectării obligației de prezentare la sediul unității de poliţie pe raza căreia s-a produs accidentul:
Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni (4-5 PUNCTE AMENDĂ) şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile săvârşirea de către conducătorul de vehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a următoarelor fapte: neprezentarea la unitatea de poliţie competentă pe raza căreia s-a produs un accident de circulaţie din care au rezultat numai pagube materiale, cu excepţia cazurilor prevăzute la art. 79 alin. (2) din O.U.G. 195/2002R.

4. Cum trebuie să procedeze conducătorul unui vehicul implicat într-un accident rutier cu victime omenești?
Conducătorul unui vehicul implicat într-un accident de circulație în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrității corporale ori a sănătății unei persoane este obligat:
1. Să nu consume alcool sau substanţe psihoactive după producerea evenimentului şi până la testarea concentraţiei alcoolului în aerul expirat sau recoltarea probelor biologice.
CONSECINȚA JURIDICĂ: În situaţia în care nu sunt respectate dispoziţiile de mai sus, se consideră că rezultatele testului sau ale analizei probelor biologice recoltate reflecta starea conducătorului, a instructorului auto sau a examinatorului respectiv în momentul producerii accidentului.
2. să ia măsuri de anunțare imediată a poliției prin intermediul Serviciului Național Unic Apeluri de Urgență 112;
3. să NU modifice, să NU șteargă urmele accidentului;
CONSECINȚA JURIDICĂ: fapta oricarei persoane de a modifica starea locului sau de a sterge urmele accidentului de circulatie din care a rezultat uciderea sau vatamarea integritatii corporale ori a sanatatii uneia sau mai multor persoane, fara acordul echipei de cercetare la fata locului constituie infracțiunea de ”Părăsire a locului accidentului ori modificarea sau ștergerea urmelor acestuia” prevăzută și pedepsită de art. 338 alin. 2 C.pen. și se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani;
4. să NU părăsească locul producerii accidentului.
CONSECINȚA JURIDICĂ: Părăsirea locului accidentului, fără încuviințarea poliției sau a procurorului care efectuează cercetarea locului faptei, de către conducătorul vehiculului sau de către instructorul auto, aflat în procesul de instruire, ori de către examinatorul autorității competente, aflat în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere, implicat într-un accident de circulatie, constituie infracțiunea de ”Părăsire a locului accidentului ori modificarea sau ștergerea urmelor acestuia” prevăzută și pedepsită de art. 338 alin. 1 C.pen. se pedepseste cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

5. Cum pot ajuta celelalte persoane prezente la fața locului în cazul în care au luat la cunoștință de producerea accident rutier cu victime omenești?

1. Orice persoana care are cunoștință de producerea unui accident de circulatie în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrității corporale ori a sănătății uneia sau a mai multor persoane, este obligată să anunțe de îndată poliția și să apeleze numărul național unic pentru apeluri de urgenta 112.
CONSECINȚA JURIDICĂ:
Omisiunea de a da ajutorul necesar sau de a anunţa de îndată autorităţile de către cel care a găsit o persoană a cărei viaţă, integritate corporală sau sănătate este în pericol şi nu are putinţa de a se salva, constituie infracțiunea de Lăsare fără ajutor a unei persoane aflate în dificultate și se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Lăsând la o parte orice sancțiune mai gravă sau mai puțin gravă apreciem că, înainte de toate trebuie să existe un spirit civic exponențial de care se dă dovadă, de cele mai multe ori, doar scriptic, și mai păcat, doar în mediul virtual.
În cele din urmă, scopul general al societății este aflarea adevărului faptic astfel încât orice persoană care a săvârșit un accident rutier în urma căruia a rezultat uciderea sau vătămarea integrității ori sănătații unei persoane să fie pedepsită potrivit legii.
Cu toții ne dorim ca cei dragi să ajungă acasă, de aceea vă adresăm rugămintea să vă cântăriți de două ori de ce trebuie să anunțați un accident rutier – plecând de la unele premise false, de pildă ”oricum nu se rezolvă nimic”, sau doar fiindcă nu dispuneți de timpul necesar de a oferi o înregistrare video sau chiar o declarație de martor -.
Victimele accidentelor rutiere au nevoie de ajutorul nostru, iar această realizare poate produce efecte doar printr-un effect conjugat.

2. Este interzis oricărei persoane care are cunoștință de producerea unui accident de circulație în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrității corporale ori a sănătatea uneia sau a mai multor persoane, să schimbe pozitia vehiculului implicat într-un accident, să modifice starea locului sau să șteargă urmele accidentului fără încuviințarea poliției care cercetează accidentul.
CONSECINȚA JURIDICĂ:
Fapta constituie infracțiunea de ”Părăsire a locului accidentului ori modificarea sau ștergerea urmelor acestuia„ prevăzută și pedepsită de dispozițiile art. 338 C.pen.

sursa: Atenție Poliția Iași


Sursa: ZiarBicaz.RO

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența ta. Sperăm că ești de acord cu asta. Dacă nu, poți refuza. Accept Citește mai mult