Date despre starea drumului DN 15 – Poiana Largului – Bicaz

0

Drumul national DN 15 reprezinta una din legaturile dintre Transilvania si Moldova, acesta avand originea in municipiul Turda si sfarsitul traseului in municipiul Bacau.

Tronsonul de drum expertizat, cuprins intre km 245+200 si km 286+250 (Poiana Teiului – Bicaz), se inscrie pe malul stang al lacului de acumulare Izvorul Muntelui si prezinta un traseu foarte sinuos, cu aliniamente si curbe de regula neamenajate.

Morfologia si litologia versantului pe care este amplasat drumul indica faptul ca anterior constructiei drumului au existat zone cu fenomene de instabilitate, fapt evidentiat prin numeroasele sisteme de drenaj si lucrari de consolidare realizate in principal din structuri de tipul boltilor cu pilastri si ziduri de sprijin, sau chiar prin viaducte de coasta peste unele alunecari.

Odata cu constructia barajului si intrarea in circuitul economic, prin productia de energie electrica, fluctuatia nivelului lacului de acumulare si alte fenomene precum precipitatiile si defrisarile masive, multe din fenomenele de instabilitate existente s-au reactivat si in plus, au aparut numeroase fenomene de instabilitate, care au afectat direct drumul national.

Reactivarea alunecarilor vechi precum si interventia unor proprietari care construit locuinte sau pensiuni turistice in zona, au contribuit la afectarea sistemelor de drenaj existente.
Afectarea drumului si reducerea activitatii de intretinere, in principal a sistemelor de drenaj, au determinat si aparitia unor degradari structurale ale sistemului rutier a carei stare tehnica este foarte rea.

Practic, pe acest tronson nu exista nici o zona fara fisuri multiple, tasari , gropi si crapaturi, care fac drumul impracticabil tocmai pe zona cea mai frumoasa din punct de vedere turistic, dar si economic daca ne referim la intregul traseu care faciliteaza legatura intre Transilvania si Moldova.

sursa: Aqua Parc, facebook

Sursa: ZiarBicaz.RO

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența ta. Sperăm că ești de acord cu asta. Dacă nu, poți refuza. Accept Citește mai mult