Despre „influencereală” când ai sute de mii de abonați, majoritatea minori, și tu instigi la violarea fetelor „cu picioare în gură”

0

Un cunoscut youtuber român, cu 850.000 de abonați (poate unii dintre ei și din Neamț), având ca public țintă în special minori, majoritatea băieți, este deja în atenția Poliției Române, iar unele persoane din mediul online, profund afectate de ceea ce urmează să vă povestim, avertizează că „lucrează de zor la plângerea penală pe care o vor depune mâine.”

„În urma informațiilor apărute în media, cu privire la anumite declarații ale unui bărbat ce activează în zona online, Direcția Generală de Poliţie a Municipiului București s-a sesizat din oficiu și a demarat verificări pentru stabilirea situației de fapt și de drept”, a precizat Poliția Capitalei, pentru Mediafax, agenție citată de digi24.ro.

Ce s-a întâmplat mai exact?

Un clip cu youtuberul român (care poate fi urmărit aici, cu precizarea că este foarte șocant) a ieșit la suprafață. Clipul a fost șters de pe canalul persoanei despre care facem vorbire, însă imaginile repostate zilele acestea de alți utilizatori arată că vloggerul spune că în cazul fetelor de 15-16 ani, care se îmbracă sumar, violul ar putea fi justificat măcar parțial… pentru că sunt dezvoltate și arată bine (!!!).

[…]Parcă așa văd, parcă scrie pe tricoul ei. Nu ai cum să te abții să nu le f**i. Eu dacă nu eram în nico relație cu nimeni, vă spun sincer că f****m toate copilele de 15-16 ani. Vă spun sincer. […] Astăzi am văzut o fată. Nu cred că era clasa a 11-a. A 10-a, a 11-a. Nu venea de la școală sau ceva, cred. Dar vă spun sincer cred că avea vreo 16 ani. I-am văzut toată g****a. Sincer vă spun, mi-a plăcut. Dar aia merită violată. Adică la modul…cu picioare în gură. Cu dintr-alea, să o scuipi în gură, să îi zici cine e tăticul tău. Să îi dai cu picioare, să îi dai cu palme, să o ții cu capul de pereți. Să îi pui așa piciorul pe față. Eu am niște fetișuri mai ciudate. Adică aia se vedea că îi place șarpele. Astea nu trebuie iertate. […] ” – este un extras din video.

Spre final acesta spune că nu e cazul să se încingă spiritele pe chat pentru că… a fost o glumă și totul a fost pentru amuzament…

După apariția scandalului, mai multe companii care colaborau cu acesta s-au disociat complet și au condamnat afirmațiile din clip.

Organele de cercetare cu siguranță se vor pronunța pe marginea acestui subiect și înțelegem că va exista și un drept la replică din partea celui căruia i se aduc aceste acuzații.

Lumea youtube-ului nu este străină de astfel de scandaluri. Peste hotare există investigații asemănătoare în ceea ce privește unele persoane care activează pe youtube sau în lumea muzicală, cu mulți abonați în mediul online, de ordinul milioanelor.

De când cu mișcarea „Me too” împotriva violenței sexuale, din ce în ce mai multe victime au curajul să vorbească și povestesc lucruri înfiorătoare comise de aceste persoane care s-au folosit de influența lor din mediul online asupra publicului tânăr și extrem de vulnerabil pentru a comite abuzuri. O parte din aceste investigații, ca exemplu, în SUA sunt abordate de cunoscutul jurnalist Chris Hansen, renumit pentru emisiunile în care acesta prindea în flagrant pedofili și îi intervieva la locul faptei. Acesta s-a reprofilat pe youtube și aduce în discuție cel puțin două cazuri extrem de controversate. Zeci de victime au fost intervievate, iar cazurile sunt investigate de FBI. Puteți urmări canalul lui Chris Hansen aici.

Ceea ce trebuie să înțeleagă influencerii, publicul minor, dar și părinții acestora este că mediul online poate fi extrem de periculos, dacă nu este bine înțeleasă puterea pe care o are.

Influencerii (cei care influențează, exercită o influență asupra unei ființe sau a unui lucru) pot folosi faima pentru a comite abuzuri sau a influența negativ fanii, iar publicul minor poate cădea în capcane care îl pot marca pe viață. În cazul prezentat mai sus, copiii care privesc cu admirație acest influencer pot să ajungă adulți cu mentalitatea că fetele… femeile sunt simple obiecte asupra cărora se pot comite fapte de o violență gravă doar pentru că… arată sau se îmbracă într-un anume fel. În mediul online cuvintele au o putere foarte mare, mai ales dacă vin din partea unei persoane pe care o admiri, o urmărești sau vrei să te asociezi cu ea pentru că e populară.

Când ai o putere atât de mare în mediul online, cuvintele trebuie alese cu maximă responsabilitate, deoarece direct sau indirect poți influența negativ o persoană, de cele mai multe ori tineri care încă sunt vulnerabili și absorb ca un burete, fără prea mult discernământ, ceea ce li se prezintă ca un adevăr.

Dragi părinți, urmăriți cu mai multă atenție lucrurile pe care le vizionează copiii voștri în mediul online, explicați-le pe cât posibil ce este bine și ce este rău și educați-i pentru a deveni adulți responsabili.

Recentul caz de la Caracal care a scandalizat întreaga Românie și ale cărui victime au fost tinere nevinovate, frumoase și vulnerabile trebuie să nu se mai repete.

Influencerii cu asta ar trebui să se ocupe. Să fie o voce pentru cei vulnerabili, pentru binele și protecția lor, să educe și să facă lumină, nu să fie o voce care să instige la fapte de violență și devieri comportamentale. Libertatea de exprimare este garantată de Constituție, dar una este când stai la o bere cu un prieten și îi povestești opiniile tale controversate și alta e când ai un public de aproape 1 milion de abonați care te ascultă și unii dintre ei chiar te iau în serios și îți urmează exemplul.

LUJU a publicat rechizitoriul cazului Caracal aici (click). Primele pagini ale rechizitoriului ar trebui citite de toată lumea care deține o minimă empatie pentru a se înțelege că a aduce în discuție violul, chiar și în glumă, este de neacceptat.

Sursa: ZiarPiatraNeamt.RO

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența ta. Sperăm că ești de acord cu asta. Dacă nu, poți refuza. Accept Citește mai mult