Despre pietonii „Kamikaze” din Piatra Neamț – Cristi Ciubotariu: „În fiecare zi eu mă întâlnesc cu situația asta”

Înainte de a deveni instructor auto, înainte de a începe să „modeleze” viitori șoferi, domnul Cristi Ciubotariu și-a făcut datoria în cadrul Poliției Rutiere pentru o perioadă de 15 ani. În tot acest timp a avut șansa, nefericită am putea spune, să vadă și chiar să cerceteze modul în care s-au produs nenumărate accidente.

În cei 15 ani, dinamica accidentelor v-a dus pe ideea că e mai rău în trafic sau mai bine? Se îmbunătățesc lucrurile sau se strică? (Robert Iosub, Ziar Piatra Neamț)

(…) Eu zic că e mai bine. Aici un aport îl are, și aici nu mai trebuie să laud pe nimeni, îl are și Poliția Rutieră, clar. Deci din ce îmi aduc eu aminte, înainte de a trece în rezervă, erau cam 20-30 de permise reținute pe zi, deci dispăreau a doua zi 20-30 de conducători auto din Neamț, dar acum, făcând un calcul, luni am fost la examen, au fost între 80 și 100 de candidați, nu știu câți au luat și câți nu au luat dar sunt mulți cei care vor să dețină un permis de conducere.

Infrastructura este cum este, acum depinde, în viitor ce va fi, cum va fi, ca să putem face loc și conducătorilor auto care în mod automat își vor achiziționa o mașină. Trebuie să se muncească mai mult, cei care nu respectă legea să dispară din trafic. Și asta rămâne la latitudinea celor care fac legile, care le aplică, și într-un final poate va fi mai bine. Acum este mai bine. (…)”, a răspuns domnul instructor.

Pietonii, avem o parte din ei „Kamikaze”, Îmi amintesc, cu ani în urmă, nu trecea nimeni strada fără să se asigure. Așa era educația de la școală. Acum îi vedem, efectiv se aruncă pe trecerea de pietoni. Probabil trag ei ceva cu vederea, periferic, dar nu se asigură deloc, te trezești cu el că a sărit în fața mașinii. De foarte multe ori îl vezi că stă pe margine și nici nu îți dai seama de intenția lui de a trece strada, el merge paralel, pe trotuar, ajunge în dreptul trecerii de pietoni și a sărit pe trecere, te trezești cu el în față, l-ai lovit, tu ești vinovat. (Robert Iosub)

„Nu există oră, ședință de conducere, deci nu există! În fiecare zi eu mă întâlnesc cu situația asta și de fiecare dată elevul mă întreabă „dar de unde ați știut că va trece”? Am experiența de conducător auto, dacă îl văd că circulă aproape de bordură și e o trecere în apropiere, mă gândesc, stau cu piciorul pregătit și efectiv trece, nu se uită. Pun frână, el se sperie, eu n-am ajuns la trecere, el se sperie că atunci realizează că a trecut strada și îmi transmite niște fraze, cuvinte, „urări de bine”, eu îi zic la revedere, drum bun, bine că nu s-a întâmplat nimic și asta este.

Ce ar trebui făcut să civilizăm pietonii care sunt „Kamikaze”, spre binele lor? (…)

În primul rând prevenirea. Prevenire dar nu flyere și emisiuni, merg și acestea dar într-o oarecare măsură. În școală, de mici! Băiatul meu când era la grădiniță, a venit cu o poezie acasă, despre semafor: „Este verde, treci băiete/ Galben-Soare, ai răbdare/Roșu-foc, stai pe loc!/Stop, stop, stop!”. El de atunci știa la culoarea roșie trebuie să stea, la verde trebuie să treacă. Multe dintre trecerile de pietoni nu sunt semaforizate, știți foarte bine, iar device-urile, efectiv, ați văzut, vă mănâncă timpul, deci nu realizezi când trece timpul. Mergi, mergi, mergi și la un moment dat te trezești „când am ajuns aici?”. La fel se întâmplă, (…) ies de la școală, trebuie să se ducă la gară, autogară, să ia autobuzul dacă stau în afara orașului, să se ducă acasă. Ei merg robotizat, așa, merg în virtutea inerției și nu mai realizează. (…) Dar prin educație, doar prin educație se poate schimba ceva, să nu zic vorbe mari, în lumea asta, doar prin educație. De mic, dacă este obișnuit, mai târziu doar prin coerciție, prin amenzi. Este jenant că vrei să sancționezi pe cineva care a traversat neregulamentar, oameni în vârstă și aleargă printre blocuri. Este jenant, și alți oameni mai strigă „ce ai domnule cu omul acela că ce a făcut, ce, a furat ceva, a traversat…”.

S-a și schimbat ceva la trecerile de pietoni, înainte erau la colțul intersecției, era mai simplu, acum bătrânul trebuie să mai parcurgă ceva drum în plus față de cum era înainte. Probabil din cauza asta unii bătrâni mai trec.

Nu vă supărați, viața, sănătatea și 10 metri de mers pe jos. Ce alegem, viața, nu? Asta este, așa trebuie să gândim. (…) Pietonii pot traversa pe la colțul intersecției, dar nu au prioritate. Deci dacă a traversat cineva pe la colțul intersecției nu va fi amendat. (…)”, a mai subliniat domnul Cristi Ciubotariu.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate