DEZASTRU ECOLOGIC! Apa dintr-un sat din Neamț NU E POTABILĂ!

0
ARHIVA

O înștiințare apărută ieri, 23 iulie, pe pagina de facebook Comuna Sagna, oferă o informare extrem de îngrijorătoare pentru locuitorii din satul Luțca. „Apa din fântânile din satul Luțca nu este potabilă, iar consumul acesteia prezintă riscuri pentru sănătate!”

Până aici, nimic rău în informare, numai că este vorba despre o hotărâre din 26 iunie a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență care apare spre diseminare publică după o lună!

O altă postare a unui utilizator într-un grup pe Facebook arată faptul că pe 14 iunie 2019 reprezentanții SGA Neamț și DSP Neamț au recoltat probe de apă din canale de desecare și fântâni.

Conform rapoartelor
SGA Neamț s-a constatat depășirea limitei admise a indicatorilor de amoniu și
azotiți în apele de suprafață.

Conform rapoartelor DSP Neamț s-a constatat că la toate cele 4 puncte de prelevare din fântâni s-a constatat că apa este nepotabilă din punct de vedere bacteriologic, iar la 2 puncte apa este nepotabilă și din punct de vedere fizico-chimic.

Controlul a expus
și o serie de cauze probabile care au condus la modificarea calității apei din
satul Luțca:

-inexistența
sistemului de alimentare cu apă și canalizare în sat care poate duce la
evacuări necontrolate de ape uzate (fecaloid menajere)

-neîntreținerea
permanentă a fântânilor individuale și amplasarea necorespunzătoare a acestora

-construirea necorespunzătoare
a foselor septice și evacuarea necontrolată a apelor uzate

-depozitarea
necorespunzătoare a gunoiului de grajd

-efectuarea de
fertilizări ale solului pe terenurile adiacente satului în exces și în
perioadele cu precipitații abundente

Astfel, s-a propus informarea populației din Luțca privind nepotabilitatea apei din fântânile individuale precum și informarea populației cu privire la obligativitatea vidanjării bazinelor pentru apele uzate menajere cu un operator autorizat, păstrarea documentelor justificative și întreținerea în condiții igienice a fântânilor.

Anul trecut avertizam: DEZASTRU ECOLOGIC în Neamț. 80% dintre sursele de apă sunt contaminate. Se pare că am avut, din nou, dreptate. Instituțiile știau de mai bine de o lună despre acest dezastru ecologic, dar se cam tace… și nici nu prea se face.

FOTO: FACEBOOK

Sursa: ZiarPiatraNeamt.RO

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența ta. Sperăm că ești de acord cu asta. Dacă nu, poți refuza. Accept Citește mai mult