DSP Neamț: Au ajuns primele doze de vaccin anti-HPV

0

Ministerul Sănătății la recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a demarat campania de vaccinare împotriva HPV a fetelor din grupa de vârstă 11-14 ani.

Vaccinarea gratuită se va face începând din luna ianuarie 2020 în cabinetele medicilor de familie la fete cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani care au solicitat în anii 2017 și 2018 vaccinarea la medicii de familie. Ministerul Sănătății face apel la părinți să solicite informații medicilor de familie, către medicii de familie să se informeze cu privire la vaccinarea anti-HPV și să transmită aceste informații transparent și corect către părinți.

Vaccinarea anti-HPV previne infecția cu HPV și este inclusă in Programul  Național de Vaccinare, Pct.2. Această vaccinare se realizează la solicitarea părinților /reprezentantilor legali care vor formula o cerere la medicul de familie. Vaccinarea este disponibilă numai pentru fetele din grupa de vârsta 11-14 ani, părinții urmând să decida individual când anume în acest interval se va face vaccinarea.   

În județul Neamț s-au primit 23 cereri din partea părinților/reprezentanților legali, în anii 2017, 2018, pentru aceste solicitări s-a primit primul lot de 56 doze de vaccin anti-HPV. Fetele cu vârsta de sub 14 ani vor urma o schemă de vaccinare cu 2 doze (vârsta de 14 ani se consideră până în ziua împlinirii vârstei de 15 ani). Fetele cu vârsta de 15 ani si peste 15 ani vor urma o schemă de vaccinare  cu 3 doze .  

În  anul 2019, s-au primit 92 solicitări din partea părintilor/aparținătorilor pentru vaccinarea anti-HPV, urmând să fie distribuită o tranșă de 204 doze vaccin. Vor fi incluse în program și fetele care și-au început schema de vaccinare din resurse proprii”, transmite DSP Neamț.

Cererile depuse în anul 2020 vor fi raportate lunar până pe data de 5 a fiecarei luni, pentru luna precedentă de către medicii de familie la DSP Neamț si pâna la data de 10 ale fiecărei luni de către DSP Neamț la Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.

Sursa: ZiarPiatraNeamt.RO

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența ta. Sperăm că ești de acord cu asta. Dacă nu, poți refuza. Accept Citește mai mult