”Facem referendum și trecem cu totul la Harghita dacă…” zice primarul de la Bicaz Chei

0

 

 

Județul Neamț a pierdut în primă instanță zona de defileu din Cheile Bicazului, dar procesul continuă.(clic aici pentru articol). Consiliul Județean Neamț spune că „Cheile Bicazului sunt în totalitate ale județului Neamţ”(clic aici pentru articol) iar cei din Bicaz Chei, localitatea direct afectată de acest scandal, spun că dacă se încalcă legea și nu se luptă nimeni pentru ei fac referendum și trec cu totul la Harghita.
Iată ce declară pentru ziarbicaz.ro primarul comunei Bicaz Chei, Gheorghe Oniga :

”Totul a plecat de la contestarea unui proces verbal, semnat în anul 1998, făcut de către Județul Harghita cu privire la granituirea dintre cele două județe.
S-a judecat, până la urma urmei, în instanță intrase moștenitorul secretarului de atunci care, ce a căutat nu știu, omul mort… E vorba de câțiva ani de zile de când se judecă pe la Ploiești, a intervenit Oficiul de Cadastru Neamț, Oficiul de Cadastru Harghita, Prefecturile, Consiliile Județene, inclusiv noi, Primăria Bicaz Chei și Gheorgheniul. Din ceea ce am înțeles și am citit pe scurt din Portalul Instanței, se face referire la Hotărârea de Guvern 540/2000, care se referă la administrarea drumurilor naționale, nicidecum la Legea Cadastrului, împărțire teritorială și alte minuni pe care ne-am judecat noi.
Dacă o să intrați în Legis o să puteți scoate ceea ce motivează pe Portal Instanță, respectiv HG540/2000, care, dacă nu mă înșală memoria, face referire la administrarea drumurilor naționale. Drumurile naționale, după cum știți și voi, sunt administrate pe regionale. Teritorial-administrativ, județul Neamț-Harghita, e regionala de la Iași care administrează drumurile de la Iași, Suceava și se duc până la km 32. Km 32 e undeva la ieșirea din Cheile Bicazului spre Bicaz,; regionala Brașov administrează drumul de la Brașov până la km 32, unde se întâlnește cu regionala Iași. Dar asta nu are nimic în comun cu împărțirea teritorial-administrativă a țării.Știm foarte bine că legea care stă la bază, este legea 2/68, care până în prezent nu a fost modificată- împărțirea pe județe de atunci. Limitele dintre județele Neamț și Harghita, în legea 2/68, sunt limite naturale, frumos descrise, Pârâul Cupaș, Baza Cheilor, se duce până la intrarea în Lacu Roșu la alimentară, o ia la Baza Stâncii, urcă până la Biserică Ortodoxă la români și apoi până pe creasta dealului până la Bicăjel. Dreapta , cum mergi înspre Gheorgheni e Harghita, stânga e Neamțul.
Felul cum s-a ajuns ca o instanță să se pronunțe și să ia în considerare o Hotărâre de Guvern care nu face altceva decât să fixeze administrarea drumurilor pe regionale, să coincidă cu limita teritorial-administrativă, nu văd cum și sub ce formă, pentru că nu găsesc motivare sub ce formă a gândit judecătorul.
E clar că vom face recurs și cred că ce a dat Oficiul Județean de Cadastru, Instituțiile specializate ale statului care se ocupă de așa ceva, Harghita și cu Oficiul Județean de Cadastru Neamț, sunt de acord și știu foarte clar și ei limitele teritorial-administrative pe care le lucrează. Nu văd, adică șansele lor sunt minime și eu cred că judecătorul respectiv a fost dus în eroare de către cineva de acolo de la ei.
Procesul se judecă de ani de zile, cum s-a ajuns aici, cu moștenitorii secretarului, prin procese, secretarul de atunci care a semnat vreun proces verbal, cu legea 540/2000, ce motivare, cum i-a întors, eu nu cred că e rea intenție la instanță, eu cred că e dusă în eroare.
Este vorba de multe termene, s-au schimbat mulți judecători între timp.
Procesul a fost strămutat atunci la Prahova pentru a fi pe teren neutru.
Nu știu dacă vă place cum pozează domnul președinte al CJ Harghita pentru că a cam schimbat denumirea de Cheile Bicazului, i se spune acum „Strâmtoarea Becas” sau așa ceva, dar nu e OK și dacă luăm în calcul și proprietățile cetățenilor, toți sunt români acolo. Nu văd cum își asumă ei limita respectivă. Dacă ne ducem până în vârful Pângarăți, peste 60% sunt proprietăți ale cetățenilor din Bicaz Chei. Dar, probabil că vor să aibă și ei o minoritate în majoritatea lor din ținutul secuiesc.
Dacă atât interes există de la Centrul Județului Neamț, poate trecem cu totul la Harghita, facem un Referendum; dacă jumătate din proprietăți ni le iau cu japca, mergem cu totul, nu putem să pierdem 5000-6000 hectare din 10 câte sunt acolo.
Dacă legea nu se respectă, nu mai suntem agreați de Neamț, nu se luptă nimeni pentru noi, suntem cam singurii care ne-am luptat cu toate procesele pe care le-am avut până acum cu Harghita și am avut, slavă Domnului, o grămadă, când au intervenit mai marii noștri, interes maxim pentru proces… dar o s-o luăm pe cont propriu și vă promit că nu o să rămână așa, 99,9% avem dreptate și vom câștiga procesul.”

 

sursa: ziarpiatraneamt.ro


Sursa: ZiarBicaz.RO

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența ta. Sperăm că ești de acord cu asta. Dacă nu, poți refuza. Accept Citește mai mult