(FOTO/VIDEO)Festivalul de datini şi obiceiuri „Steaua sus răsare” / Parada formaţiilor participante

0

Vineri, 27 decembrie, la Piatra-Neamț, s-a desfășurat cea de-a 51-a ediție a Festivalului de datini şi obiceiuri „Steaua sus răsare”.  

Alaiul de datini şi obiceiuri a debutat în decembrie 1969 și este singura activitate artistică judeţeană de anvergură care pe parcursul a cinci decenii se desfăşoară an de an, neîntrerupt.

Astfel, începând cu ora 16:00, alaiul format din zece trupe, alături de formaţia gazdă, Ansamblul folcloric „Floricică de la munte”, a participat la o paradă a costumelor pe arterele principale ale orașului Piatra-Neamț.  Traseul a fost următorul: Teatrul Tineretului – Casa de Cultură – Muzeul de Istorie – Hotel „Ceahlău” – Teatrul Tineretului,  unde publicul a putut admira diversitatea costumelor invitaților.

O oră mai târziu, nemțenii au poposit pe platoul Curţii Domneşti, pentru a urmări un spectacol inedit al măștilor și al obiceiurilor tradiționale din vremea sărbătorilor de iarnă.

Cetele de colindători, urători şi mascaţi au încântat publicul cu frumuseţea colindelor, a pluguşorului şi sorcovei, dar şi cu jocul arhaic al caprei, ursului şi cerbului, în această ceremonie simbolică a vieţii şi a morţii, în care masca trece graniţele şi reuneşte lumea de aici cu cea de dincolo, iar timpul moare doar pentru a putea renaşte.

La această ediție a festivalului, alături de Ansamblul folcloric „Floricică de la munte”, au evoluat următoarele trupe:  Ansamblul ,,Sălcioara” – Republica Moldova, Ansamblul „Grâuşorul” din Hăneşti (Botoşani), Alaiul Pluguşorului de la Trifeşti, „Sumanarii” din Trifeşti, judeţul Neamţ, „Arnăuţii” din Bălţăteşti, Alaiul Căiuţilor de la Mărgineni (Neamţ), Alaiul de datini şi obiceiuri din comuna Răuceşti, judeţul Neamţ

Festivalul de datini şi obiceiuri „Steaua sus răsare”  se încadrează în programul Târgului de Crăciun la Neamț și este organizat de Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare”

Sursa: ZiarPiatraNeamt.RO

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența ta. Sperăm că ești de acord cu asta. Dacă nu, poți refuza. Accept Citește mai mult