Guvernul PNL propune rectificare bugetară cu MINUS la Neamț!

0

În proiectul de rectificare bugetară care se află pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice (click aici) la Anexa 3 este o rectificare bugetară la Neamț cu minus 189 mii lei. Adică nu se dă, ci se taie.

De unde taie guvernul PNL banii la Neamț? De la capitolul ”Drepturile copiilor cu cerinţe educaţionale speciale care frecventează învăţământul special”. Adică din banii alocați copiilor cu dizabilități pentru: alocație zilnică de hrană, îmbrăcăminte, încălțăminte, etc.

Pe această temă au ieșit public președinții CJ Neamț și Mehedinți (click aici) și au criticat Guvernul pentru aceste tăieri.

La noi la Neamț în replică a ieșit senatorul PNL Țapu Eugen care a zis că PSD minte și că aceia erau bani necheltuiți și așa mai departe.

Plecând de la ipoteza că senatorul PNL Eugen Țapu are dreptate, cei care conduc școlile speciale sunt niște incompetenți care nu au cheltuit banii bugetați, PSD dezinformează sau nu știe, nimeni nu știe să citească un buget, guvernarea liberală este Dumnezeu Tatăl. OK. Păi dacă oamenii care administrează sunt incompetenți, cam cât de incompetent este guvernul care ia acești bani necheltuiți de la Neamț și nu e în stare să îi mute tot în Neamț la o casă de copii, la un azil de bătrâni etc.?

Știm că atunci când sunt criticați, cei de la PNL spun că toată lumea e proastă, nu știe nimeni să citească un buget și nu înțelege nimeni că banii aceia nu se pot lua de acolo și da în altă parte în Neamț. De fapt nici nu trebuie să înțeleagă nimeni nimic, este datoria celor de la guvernare să rezolve. Este absolut penibil să ai președinte, guvern și majoritatea în Parlament și să zici că nu poți face ceva. Dacă nu poți, pui mâna și schimbi legislația ca să poți, găsești soluții, rezolvi problema. Nu spui că nu se poate pentru că nu de asta ai ajuns la guvernare să zici că nu se poate. Asta poate spune oricine de pe stradă fără să fie la guvernare.

Nu ai voie să fii la guvernare și să zici că nu ai soluții ca banii necheltuiți la copiii cu handicap din Neamț să rămână sau să ajungă într-un fel tot la Neamț și tot pentru acești copii bătuți de soartă. Mai ales că îi ai la Consiliul Județean Neamț pe PMP-istul Ungurianu sprijint de PNL-istul Stoica și de restul consilierilor județeni PNL care se chinuie de ani de zile cu un proiect pentru înființarea unui serviciu pentru copiii cu autism. Nu e clară legislația și nu au finanțare. De ce să plece banii de la Neamț și să nu găsiți soluții și finanțare pentru acest proiect, domnilor liberali? (nu uitați că nu aveți voie să răspundeți cu ”nu se poate” că la voi sunt toate pârghiile țării).

M**e PSD, nimeni în afară de Țapu Eugen de la PNL nu știe să citească un buget, Guvernul PNL, cel mai competent din lume. Păi dacă toată lumea e proastă și ei sunt deștepți, să rezolve problema asta și să rămână tot în Neamț acei bani necheltuiți în Neamț. Să se reporteze cumva pe anul viitor, nu știm cum, nu e treaba noastră că nu lucrăm la Guvern.

Domnul senator PNL Țapu Eugen a venit cu o teorie contabilă ca să nu mai înțeleagă nimeni nimic. Probabil are dreptate în ce explică, doar că nu interesează pe nimeni explicațiile. Toată lumea vrea soluții ca acei bani să rămână tot la Neamț și să se folosească tot pentru acești copii bătuți de soartă. Oamenii vor să vadă rezolvări, nu explicații.

Domnul Țapu de la PNL vede problema de la nivelul lui de om foarte deștept care atunci când era mic, în timp ce copiii desenau liniile de la șotron el trasa pe asfalt linii de la tabele de buget. Poate ar trebui să vadă și prin ochii altor oameni, motiv pentru care îl vom ajuta în cele ce urmează.

În imaginea de sus sunt câteva elemente care au fost notate cu numere și pe care le vom explica special pentru domnul senator Eugen Țapu de la PNL care încearcă să convingă că tăierea nu e tăiere, ci este o ” rectificare bugetară a sumelor care au rămas necheltuite” .

În fig. 1 aveți în fața sumei un semn matematic pe care oameni îl știu sub denumirea de MINUS. Acest MINUS este un simbol matematic reprezentat printr-o linie scurtă orizontală, folosit pentru a indica o scădere sau, înaintea unor numere, pentru a le caracteriza ca negative. Mai înseamnă și descreștere, mai puțin, deficiență, lipsă, scăzut, negativ.
Deși pentru domnul Țapu minus înseamnă ”rectificare”, pentru toată lumea minus înseamnă minus.

În fig. 2 aveți numele județului unde este suma cu MINUS. Județul Neamț este un județ în regiunea Moldova, în nord-estul României, la limita dintre Carpații Orientali și Podișul Moldovei. Are o suprafață de 5.890 km pătrați, 2 municipii, 3 orașe și 78 comune. Un indiciu pentru domnul Țapu de la PNL, Neamț este județul unde a fost ales senator PNL.

În fig. 3 aveți capitolul bugetar de unde se iau banii sau cum spune domnul Țapu, ”se rectifică o parte din suma necheltuită”. Capitolul se numește ”Drepturile copiilor cu cerinţe educaţionale speciale care frecventează învăţământul special”. Acești copii beneficiază de alocație zilnică de hrană și de alocație pentru rechizite școlare, cazarmament, îmbrăcăminte și încălțăminte, denumite drepturi.

Cei de la PNL se înșală dacă li se pare că acești copii cu dizabilități din Neamț o duc foarte bine, au prea mulți bani alocați și nu merită orice efort pentru a se rezolva reportarea sau găsirea unor soluții pentru a rămâne acești bani la Neamț.
Știe presa sau PSD să citească sau nu bugete, e incompetentă sau nu conducerea acelor școli care nu au cheltuit banii, astea nu sunt scuze pentru PNL. Poate să fie toată lumea din Neamț proastă, ei sunt la guvernare, ei au pe mană bugetele și toate pârghiile legale să dea orice bani oriunde și să finanțeze și o fabrică de submarine la Neamț dacă vor. Deci să rezolve problema.

Iosub Robert

Sursa: ZiarPiatraNeamt.RO

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența ta. Sperăm că ești de acord cu asta. Dacă nu, poți refuza. Accept Citește mai mult