Începerea implementării proiectului „Construirea unei capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile în vederea compensării consumului propriu în Comuna Vânători-Neamț, Județul Neamț”
COMUNICAT DE PRESĂ
Construirea unei capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile în vederea compensării consumului propriu în Comuna Vânători-Neamț, Județul Neamț
SMIS 315353
Comuna Vânători-Neamț implementează proiectul „Construirea unei capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile în vederea compensării consumului propriu în Comuna Vânători-Neamț, Județul Neamț”, cod SMIS 315387, finanțat din Fondul pentru Modernizare în cadrul Programului-cheie 1: Sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsum pentru entități publice.
AUTORITATEA DE MANAGEMENT este Ministerul Energiei (ME), în calitatea sa de autoritate națională de implementare și gestionare a fondurilor alocate României din Fondul pentru Modernizare (MEFM).
Obiectivul proiectului este de a produce energie electrică prin forțe proprii, într-un mod ecologic, în vederea compensării consumului de energie din surse convenționale de energie, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și asigurarea unui model sustenabil de producere a energiei.
Obiective specifice ale proiectului
- O.S.01. Realizarea în 12 luni a unei capacități noi de producere a energiei electrice din surse regenerabile de 0.25 MW în scopul acoperirii consumului mediu generat pentru
toate punctele de consum ale comunei Vânători-Neamț, județul Neamț.
- O.S.02. Reducerea anuală a emisiilor de gaze cu efect de seră prin înlocuirea totalului cantității de combustibili fosili consumați în fiecare an în cadrul comunei Vânători- Neamț, cu energie regenerabilă, de la 198,01 CO2/an, înainte de implementarea proiectului la 14,51 CO2/an după implementarea proiectului.
- O.S.03.Creșterea producției medii de energie electrică din sursă regenerabilă la nivelul comunei Vânători-Neamț, județul Neamț, de la 0 MWh/an, înainte de implementarea proiectului la 299,89 MWh/an după implementarea proiectului.
- O.S.04. Creșterea producției totale de energie electrică din sursă regenerabilă la nivelul comunei Vânători-Neamț, județul Neamț de la 0 MWh, înainte de implementarea proiectului la 5.929,17 MWh după implementarea proiectului.
- O.S.05 Instalarea unei centrale electrice cu un factor de capacitate de 13.47%.
Dintre activitățile principale ale proiectului, după semnarea contractului de finanțare amintim: Organizarea procedurilor de achiziții în cadrul proiectului, Managementul proiectului, Elaborarea Proiectului Tehnic, realizarea lucrărilor de construcție, Prestarea serviciilor de asistență tehnică și dirigenție de șantier, Activitatea de informare și publicitate și Auditarea proiectului.
Proiectul are în vedere re-funcţionalizarea unui teren aflat în inventarul domeniului public al comunei Vânători-Neamț, situat pe str. Ștefan cel Mare, sat Lunca, Județul Neamț în vederea execuţiei unui parc fotovoltaic.
Realizarea investiției va determina:
- Valorificarea terenului în scopul obținerii de energie electrică „curată”;
- Asigurarea unei flexibilități crescute în ceea ce privește producția de energie electrică în funcție de cerere și de iradierea maximă disponibilă;
- Reducerea emisiilor de CO2 și a emisiilor de gaze cu efect de seră;
Rezultatele asumate în cadrul proiectului vizează:
- Înființare unitate producție energie regenerabilă;
- Reducerea amprentei de carbon a solicitantului.
Indicatorii de realizare (program):
- FMS04 – capacitate operațională suplimentară instalată de producere a energiei din surse regenerabile (MW) (MW) – 0,25 MW.
Indicatorii de rezultat (program):
- FMS06_Producţia medie de energie din surse regenerabile (MWh/an) – 299,89 MWh/an;
- FMS09_Factorul de capacitate al centralei (%) – 13,47 %;
- FMS07_Producția totală de energie din surse regenerabile pentru perioada de referință (MWh) – 5.929,17 MWh;
- FMS05_Reducerea gazelor cu efect de seră: scădere anuală estimată a gazelor cu efect de seră (Echivalent tone de CO2/an) – 14,51 Echivalent tone de CO2/an.
Perioada de implementare a proiectului: 02.08.2024 – 31.09.2025.
Valoarea totală a proiectului este de 2.313.716,08 lei cu TVA, din care:
- Valoare maximă asigurată din Fondul pentru Modernizare: 1.650.886,08 lei;
- Valoare asigurată de Beneficiar: 662.830,00 lei;
Pentru detalii suplimentare:
Comuna Vânători-Neamț,
tel./fax0233251001, e-mail: [email protected]
Vezi mai multe știri pe Ziar Targu Neamt