Joia Mare din Săptămâna Patimilor – Tradiții și obiceiuri

0

Joia Mare din Săptămâna Patimilor mai este cunoscută și sub numele de Joia Neagră, Joimărița, Joia cea de pe urmă din Paresimi sau Postul Mare.

Conform tradiției si credinței românești, Joia aceasta este termenul limită pănă când femeile și fetele pot să a toarcă lână sau cânepa. Se spune că femeile și fetele leneșe care nu au terminat de tors și nu și-au cusut cămașa nouă de Paști sunt ținta mâniei Joimăritei, despre care se spune că umblă în ajunul acestei zile pe la case și obișnuiește să ardă cânepa rămasă netoarsă.

Cunoscutul etnolog Simion Florea Marian spune că Joimărița mai are obiceiul de a arde degetele femeilor leneșe și de „a răpi tinerele fete pe care le duce acasă, le frige și le mănâncă”. Credința românilor din zona Moldovei era în trecut (acum nu se mai păstrează decât izolat) aceea că Joia Mare este începutul joilor ce urmează până la Ispas sau Înălțarea Domnului în care nu se lucrează nimic și mai ales nu torc, nu cos și nu fierb cămăși pentru a păzi ogoarele de grindină sau secetă.

Joia Mare este considerate a fi o zi binefăcătoare și protectoare a morților. Tradiția spune că morții vin în fiecare an în această zi pe la vechile locuințe unde rămân până la Moși, adică până la Rusalii, când se obișnuiește să se dea de pomană colaci și oale pentru că morții să se întoarcă în lumea de dincolo. Pentru ca cel mai adesea în Joia Mare este frig se obișnuiește ca în dimineața acestei zile să se aprindă focul în curte pentru ca morții să aibă căldură și lumină. Oamenii cred ca morții se așează imprejurul focului aprins, unii pe scaune, alții pe jos, se încălzesc și beau apă. Tot în Joia Mare se dau colaci și apă de pomană.

Tradiția înroșirii ouălor este una foarte bine cunoscută la români. De regula această operațiune se face în Joia Mare, existând credința ca ouăle înroșite astăzi nu se strică niciodată. În decursul Postului Mare sunt trei privegheri mari care se fac în timpul nopții: joi seara din săptămâna a cincea a postului, a doua sămbăta seara din aceeași săptămână, iar a treia în Joia Mare spre Vinerea seacă. Cea mai importantă denie a Postului Mare este cea din Joia Mare când se citesc cele douăsprezece evanghelii ale Patimilor Domnului.


Sursa: ZiarBicaz.RO

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența ta. Sperăm că ești de acord cu asta. Dacă nu, poți refuza. Accept Citește mai mult