http://www.pornleader.net
http://xvideos4.pro
argenta caliente.https://porndrop.best

Neamţ – 78.043 de bolnavi cu diagnosticul de hipertensiune arterială

0

Ziua Mondială de Luptă împoriva Hipertensiunii
17 Mai 2019
Slogan:“Cunoaște-ți valorile presiunii arteriale!”

Hipertensiune arterială reprezintă o provocare globală de sănătate, dată fiind prevalența ridicată și comorbiditatea cardiovasculară și renală asociată, fiind principalul factor de risc pentru deces şi disabilitate la scară globală, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi Societăţii Internaţionale de Hipertensiune.
Se estimează că hipertensiunea arterială a fost responsabilă pentru 9.4 milioane decese şi 162 milioane ani de viaţă pierduţi în 2010, 50% dintre bolile cardiace, accidentele vasculare cerebrale şi insuficienţa cardiacă, 13% dintre decese la scară globală şi peste 40% dintre decesele la persoanele cu diabet.
În prezent HTA a atins dimensiuni epidemice. Numărul persoanelor cu HTA a crescut de la 600 milioane în 1980 la aproape 1 miliard în 2008 și ca urmare a procesului de creştere a populaţiei şi a fenomenului de îmbătrânire se estimează o creştere de până la 1,56 miliarde în 2025.
În România a fost derulat în anul 2016 studiul SEPHAR III, care a relevat o prevalenţă a hipertensiunii arteriale de 45,1% în rândul populaţiei adulte. Conform studiului 80,9% dintre adulţii hipertensivi ştiau că suferă de această boală, în timp ce restul de 19,1% au fost diagnosticaţi cu ocazia studiului. Aceasta înseamnă că aproximativ 1 din 5 români cu hipertensiune arterială nu este conștient de această condiție, fiind expus unor riscuri importante în ceea ce priveşte starea de sănătate, generate de lipsa unei îngrijiri adecvate, care să asigure controlul eficient al afecţiunii.
În ultimii ani, rata de cunoaştere a hipertensiunii arteriale a cunoscut o îmbunătăţire semnificativă, crescând succesiv, de la 44,3% în anul 2005 (SEPHAR I), 69, 55% în 2012 (SEPHAR II), la 80,9% în anul 2016 (SEPHAR III).
România rămâne totuși în topul ţărilor cu risc cardiovascular ridicat, iar rezultatele SEPHAR III confirmă, încă o dată, că hipertensiunea arterială, alături de ceilalţi factori de risc cardiovascular reprezintă probleme majore la nivelul sănătăţii populaţionale.
În judeţul Neamţ la sfârșitul anului 2018 erau rămași în evidența cabinetelor medicilor de familie 78252 de bolnavi cu hipertensiune arterială (39315 în mediul urban și 38937 în mediul rural) față de anul 2017 când s-a înregistrat un număr de 78058 de bolnavi de hipertensiune arterială (38.816 în mediul urban și 39.242 în mediul rural). La 31.03.2019 erau rămași în evidența cabinetelor medicilor de familie din județ 78.043 de bolnavi cu diagnosticul de hipertensiune arterială (39.064 în mediul urban și 38.979 în mediul rural).

Activităţile propuse la nivelul judeţului Neamț sunt:
• transmiterea materialelor informative pe această temă către reţeaua de mediatori sanitari şi asistenţi medicali comunitari din judeţ şi reţeaua de medicină şcolară prin intermediul poştei electronice;
• activităţi de informare-educare în unităţi de învăţământ derulate de personalul medical din cabinetele şcolare;
• activităţi de informare-educare în comunităţi derulate de asistenţii medicali comunitari şi mediatorii sanitari;
• organizarea în data de 20 mai 2019, începând cu ora 9.00 la Fundaţia Medicală „Speranţa Bolnavilor” Barticeşti a unei acțiuni de testare a glicemiei, colesterolului, măsurarea greutății și a tensiunii arteriale;
• activități de informare-educare a elevilor Școlii Postliceale Sanitare Piatra Neamț, Școlii postliceale sanitare CSE din Piatra Neamț și Școlii Postliceale Sanitare ”Ep. Melchisedec” din Roman;
• activitate de informare a elevilor de liceu la Biblioteca Județeană ”G. T. Kirileanu”- filiala Mărăței;
• postarea pe site-ul DSP Neamț și pe pagina de facebook a compartimentului a materialelor primite în format electronic de la INSP București.
Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică, asigură coordonarea la nivel naţional a acestei campanii.

 

sursa: Promovarea Sanatatii Neamt


Sursa: ZiarBicaz.RO

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

pussy hunter kiss jav pasivo se toma mi leche en telo de lince.porn videos amateur cumswaps with ho.

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența ta. Sperăm că ești de acord cu asta. Dacă nu, poți refuza. Accept Citește mai mult