Pe 14 august se cântă în biserici PROHODUL Preasfintei Născătoare de Dumnezeu

„În mormânt Viaţă

Ai fost pus, Hristoase,

Şi-a vieţii Maică-acum intră în mormânt

Şi se mută la viaţa cea de sus.”

Biserica Ortodoxă prăznuiește pe 15 august Adormirea Maicii Domnului. În ajunul acestei sărbători, pe 14 august, seara, se cântă în biserici PROHODUL Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.

Prohodul Maicii Domnului are o însemnătate deosebită pentru credincioşii ortodocşi, fiind în acelaşi timp o cântare de tânguire, dar şi o mărturisire a sfinţeniei Maicii Domnului şi a dumnezeirii celui ce S-a născut din pântecele ei cel pururea fecioresc. Prohodul Maicii Domnului este o rugăciune plină de evlavie, integrată în cultul Bisericii noastre, creând un paralelism între momentul Răstignirii și Învierii Mântuitorului și ridicarea la ceruri a Născătoarei de Dumnezeu. Această slujbă este așezată de Biserică după modelul Prohodului Domnului nostru Iisus Hristos din Vinerea Sfintelor Patimi.

EPITAFUL Adormirii Maicii Domnului se aduce din Sfântul Altar și se așază pe o masă în mijlocul bisericii. Are loc procesiunea cu Sfântul Epitaf în jurul bisericii. Se fac patru opriri și la fiecare oprire se rostește o ectenie. După procesiune, toți credincioșii trec pe sub Sfântul Epitaf, la intrarea în biserică. Apoi, Sfântul Epitaf este așezat pe Sfânta Masă, unde va rămâne până la Odovania praznicului (23 august).

Toate cântările sunt de bucurie, pentru că Maica Domnului s-a bucurat atunci când i s-a vestit mutarea la ceruri de către Arhanghelul Gavriil. Odată cu Adormirea Maicii Domnului, Născătoa­rea de Dumnezeu devine Maica noastră care se roagă pentru toată Biserica. „Bucură-te cea plină de dar, care întru adormirea ta nu ne lași pe noi!

sursa: Parohia Ortodoxă Adormirea Maicii Domnului – Bicaz Chei I

Vezi mai multe știri pe Ziar Bicaz

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate