Pregătiri pentru un nou an școlar Tîrgu Neamț, 1987

0

Ca în fiecare an, în preajma lui 15 septembrie toate unitățile școlare sunt pe ultima sută de metri cu pregătirile pentru începerea în bune condiții a unui nou an școlar. Cum se pregăteau sau erau pregătite școlile din Tîrgu Neamț, în anul 1987, aflăm dintr-un material publicat în oficiosul partidului.

Materialul prezintă pregătirile la trei unități școlare, Liceul Agroindustrial (n. r. Colegiul Tehnic „Ion Creangă”), Școala nr. 3 și Școala nr. 2.[1]

La Liceul Agroindustrial, directul Victor Avasilcăi se plângea de întârzierea lucrărilor, cauzate de neimplicarea unitătii patronatoare (în perioada comunistă fiecare unitate de învățământ era patronată de către o unitate productivă care contribuia financiar la îmbunătățirea bazei materiale a școlii), adică S.M.A. Tîrgu Neamț. Chiar și așa s-a reușit să se „igienizeze interioarele, cantina, internatul,  s-a acoperit cu bitum localul nou, s-au adus lemne (din igienizarea pădurii Secu-făcută cu elevii).”. Mai erau de reparat clădirile vechi și de zugrăvit exterioarele.

La Școala nr. 3, directorul Constantin Crețu declara că „putem deschide anul  şcolar chiar mâine (26 august n.n.) și nimic exagerat, pentru că: manualele sînt asigurate, curăţenia este peste tot în drepturi depline.

La Școala nr.2, vizita redactorului de la ziarul Ceahlăul începea la muzeul școlii, amenajat de către profesorul Vasile Vrînceanu, unde peste 1300 de piese adunate „de-a lungul a 35 de ani de pasionatul profesor (peste 200 sînt inscrise în patrimoniul cultural naţional) compun aici cadrul unei noi lecţii deschise de patriotism și venerație a dăinuirii neamului nostru pe aceste meleaguri”. Directorul Aurelian Pintrijel afirma că este pregătit pentru primirea elevilor, dovadă că „în sălile de clasă, în cabinete e ca în farmacie: materialul didactic-impecabil; la cabinetele de fizică și chimie mobilierul este nou; o pianină nou-nouță așteaptă lecțiile de muzică.” Totul se datora și întreprinderii patronatoare, Autobaza ITA, dar și a părinților, cadrelor didactice și elevilor.

Așadar, în toamna lui 1987, școlile erau
pregătite pentru începerea penultimului an școlar sub regim comunist.

Prof. Emanuel Bălan


[1] Ceahlaul XX, nr. 2618, 29 august 1987,
p. 4.

Sursa: ZiarTarguNeamt.RO

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența ta. Sperăm că ești de acord cu asta. Dacă nu, poți refuza. Accept Citește mai mult