Prețul apei potabile se va mări indiferent de ce vă zic unii sau alții

0

Prețul apei potabile la Piatra-Neamț se va mări indiferent de ce va spun unii sau alții. Unii trag politic pe turta lor discursul despre prețul apei, dar știu că nu există altă variantă decât să se mărească. Alții fabulează și spun că au soluții chiar și pentru scăderea lui și așa mai departe.

La ora actuală nu există nicio variantă decât scumpirea apei potabile.

Demagogia cu apa mai scumpă la Neamț față de județele din jur este doar pentru cei care nu înțeleg cum funcționează sistemul. E normal ca la Iași apa să fie mai ieftină, căci ei o iau de la noi, din Neamț, de la o diferență de altitudine de 400 m, adică apa la ei vine prin cădere, fără costuri de pompare. La noi, la Piatra-Neamț, pentru că nu avem de unde să luăm apa prin cădere ea trebuie scoasă din lac sau din subteran și pompată la castelele de apă de pe munții din jur, ceea ce ridică foarte mult costurile față de majoritatea localităților unde apa vine prin cădere și nu este pompată. Cine nu a înțeles nici până acum că acesta este principalul motiv pentru care apă e mai scumpă la Piatra-Neamț nu are sens să mai dezbată subiectul.

Deci apa se va scumpi pentru că s-a mărit prețul la curentul cu care o pompăm în munți, pentru că au crescut salariile și așa mai departe. Nu luați în calcul alte variante de stagnare sau diminuare a prețului, deoarece vă mințiți singuri sau vă lăsați mințiți.

Dacă ApaServ ar fi o companie cu viziune și municipalitatea ar fi interesată și de ce se va întâmpla peste 5 sau 10 ani, atunci ar trebui ca prețul la apă/canal să se dubleze și din banii încasați să se treacă urgent la înlocuirea conductelor care trebuiau să se schimbe de foarte mulți ani. În fiecare zi sunt avarii și în fiecare zi oamenii pun pe Facebook filmulețe cu apă maro la robinete. Acesta este semn că rețeaua e varză și în curând vom avea mari probleme în distribuția apei la Piatra-Neamț și de asemenea vom avea probleme mari cu calitatea apei potabile.

Din păcate, la Neamț încă nu s-a născut politicianul care să vă spună că trebuie să plătiți dublu acum ca să mai aveți ce și de unde bea peste 5 sau 10 ani. Așa că unii se vor tăvăli în continuare că avem apa prea scumpă, nimeni nu va avea curaj de frica opoziției și a câtorva nimeni guralivi să mărească prețul suficient cât să reabiliteze rețeaua. Prin urmare vom mai vorbi peste câțiva ani și atunci ne va părea rău tuturor că o sa bem apă doar de la magazin.

Iosub Robert

Sursa: ZiarPiatraNeamt.RO

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența ta. Sperăm că ești de acord cu asta. Dacă nu, poți refuza. Accept Citește mai mult