Prima eclipsă din 2020, vizibilă din România, azi

0

foto-caracter ilustrativ

O eclipsă de Lună prin penumbră va avea loc azi, 10 ianuarie 2020, şi va putea fi văzută şi din România.

Când Luna va avea o influenţă maximă asupra Terrei (faza de Lună plină), va avea loc şi o eclipsă de Lună prin penumbră, al cărei maxim va fi înregistrat la ora 21:10.

O eclipsă de Lună are loc atunci când Luna, în mișcarea ei în jurul Pământului, intră în umbra acestuia. Aceasta se întâmplă când Soarele, Pământul și Luna sunt aliniate suficient de exact (eclipsă parțială). Întotdeauna „faza” Lunii la o eclipsă de Lună este cea de Lună plină. Timpul și durata ei depind de poziția relativă și poziția de pe linia nodurilor. Cea mai recentă eclipsă de Lună a fost cea din noaptea de 16 spre 17 iulie 2019.

O „eclipsă penumbrială” apare atunci când Luna e în penumbra Pământului. Penumbra nu cauzează modificări importante, adică nu se întunecă pe suprafața Lunii, deși mulți spun că totuși suprafața Lunii devine un pic gălbuie. Un tip foarte rar de eclipsă penumbrală este „eclipsa penumbrială totală”, în timpul căreia Luna stă în întregime în penumbra Pământului.

SURSA: Wikipedia

Sursa: ZiarBicaz.RO

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența ta. Sperăm că ești de acord cu asta. Dacă nu, poți refuza. Accept Citește mai mult