Punct de vedere oficial legat de alimentația pacienților internați în SJU Piatra-Neamț

0

Pentru o corectă informare a cititorilor am cerut un punct de vedere spitalului legat de ultimele informații apărute în spațiul public pe tema hranei și a îngrijirilor primite de pacienți.

Iată răspunsul spitalului din Piatra-Neamț:

Aducem la cunostinta opiniei publice norma de hrana aprobata de catre MINISTERUL SANATATII. Respectiv:
1. Regim comun -10 lei,
2. Pacientul diabetic 15 lei,
3. Pacientul Psihiatric 12 lei,
4. Pacientii oncologici, lehuzele si minorii – 15 lei,
5. Pacientii cu arsuri – 15 lei.

In aceasta perioada in care pandemia impiedica buna functionare a tuturor sistemelor nationale, pot aparea erori, intarzieri in livrarea alimentelor. Trebuie avut in vedere avalansa de pacienti ce au necesitat internare in SJU Piatra Neamt. Trebuie mentionat faptul ca distribuirea alimentelor in conditii de pandemie se face in casserole, cu tacamuri de unica folosinta, marind costurile pentru fiecare pacient.

Este important de analizat si posibilitatile de livrare a firmelor ,deoarece numarul de cazuri COVID-19 a crescut alarmant si exista posibilitatea infectarii soferilor si a persoanelor ce se ocupa de partea birocratica. Astfel pot aparea intarzieri in livrarea alimentelor.

“S-a ajuns chiar sa fie amenintati ca li se taie oxigenul daca vorbesc cu presa despre ”lagarul mortii”, unde mor oameni cu zile pentru ca primesc tratament pentru coronavirus, in timp ce bolile cronice sunt complet ignorate, ajungandu-se la decese din cauza unor afectiuni ale rinichilor, ficatului, inimii, sau chiar de la niste banale infectii netratate corespunzator.” citat din tvneamt.

In cadrul SJU Piatra Neamt nu se desfasoara activitati ce pericliteaza sanatatea pacientilor, nu se folosesc expresii amenintatoare. Nu a fost nimeni amenintat ca va ramane fara oxigen daca vorbeste despre asa zise conditii din spital. Trebuie mentionat ca nu exista unitate sanitara perfect pregatita pentru acest gen de pandemie, cu o asa avalansa de pacienti. Recompartimentarea SJU Piatra Neamt a necesitat o munca enorma pentru a respecta cazarea si izolarea pacientilor, munca nu tocmai vizibila din exterior. Aceste modificari ,imperios necesare au dus la sacrificarea unor spatii importante.

Bolile cronice, ce se acutizeaza, primesc ingrijiri in conformitate cu reglementarile in vigoare astfel:

1. Urgentele ce nu se pot transfera catre alte unitati sanitare sunt internate, izolate, testate si stabilizate pentru ca mai apoi sa fie transferate pentru continuarea conduitei terapeutice.

2. Spitalul Judetean Piatra Neamt a pus la dispozitia pacientilor ce sufera de patologii cornice, accesul la serviciile medicale prin ambulator in regim de programare cu bilet de trimitere de la medicul de familie.

3. Efetuarea analizelor se poate face prin policlinica SJU Piatra Neamt, prin intermediul programarilor, gratuit dar si cu plata.

Dificultati in accesarea serviciilor medicale se regasesc in toate judetele. Toate Consiliile Judetene impreuna cu managerii institutiilor isi dau tot interesul in rezolvarea acestor probleme in pofida modificarilor zilnice determinate de numarul tot mai mare de cazuri COVID-19.

Problema hranei bolnavilor este una cât se poate de reală și cum am spus in nenumărate articole (vezi la finalul art.) considerăm ca este o bătaie de joc dar este foarte important ca toată lumea să înțeleagă cine este vinovatul pentru stabilirea sumelor mizerabile alocate pentru mâncarea fiecărui bolnav. Explicația se regăsește chiar în fraza de început a răspunsului primit de la spital. MINISTERUL SĂNĂTĂȚII – adică GUVERNUL – stabilește de câți bani trebuie să mănânce un bolnav pe zi, mai exact de maxim de 15 lei.

Când au venit la guvernare, acum un an de zile, cei de la PNL au spus că vor îndrepta această mizerie pe care guvernele anterioare au perpetuat-o însă după cum bine vedem cu toții, rația de hrană zilnică stabilită de guvern este tot 15 lei, pensiile speciale sunt întregi, bugetarii incompetenți angajați pe pile și șpagă sunt tot pe posturile lor și așa mai departe.

Iosub Robert

Articole pe aceeași temă:

Sursa: ZiarPiatraNeamt.RO

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența ta. Sperăm că ești de acord cu asta. Dacă nu, poți refuza. Accept Citește mai mult