Schitul Pocrov de la Neamț a fost sfinţit de trei ierarhi [FOTO]

0

Peste 1500 de pelerini au participat duminică, 11 august, la slujba Sfinţirii Bisericii „Acoperământul Maicii Domnului” a Schitului Pocrov din judeţul Neamţ.

Locaşul de închinăciune a fost târnosit de către Înaltpreasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, dimpreună cu PS Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, cu PS Varlaam Ploieșteanul, Episcop-Vicar Patriarhal, şi cu un sobor de preoți și diaconi. Din soborul slujitorilor au mai făcut parte arhimandritul Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Eparhia Iaşilor, arhimandritul Gavriil Alexa, stareţul Mănăstirii Basaraba din judeţul Iaşi, şi arhimandritul Benedict Sauciuc, stareţul Mănăstirii Neamţ.

Cei trei ierarhi au fost întâmpinaţi în faţa aşezământului monastic, situat în „Poiana Raiului”, unde vreme de secole râuri de rugăciune s-au înălţat către ceruri.

De aici, soborul slujitorilor s-a îndreptat către locaşul de închinăciune frumos împodobit cu flori, ce a fost supus în ultimii ani mai multor lucrări de reabilitare şi de înfrumuseţare. IPS Părinte Mitropolit Teofan a dat binecuvântarea pentru slujba de sfinţire, în prezenţa unui număr mare de credincioşi care au venit la Pocrov imediat după răsăritul soarelui.

Atmosfera duhovnicească a cuprins întreaga suflare, clerul şi credincioşii având parte de harul Preasfântului Duh care s-a revărsat prin mâna celor trei ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Sfinţirea exterioară a fost urmată de pecetluirea Sfintei Mese din Sfântul Altar, ce reprezintă mormântul Mântuitorului Iisus Hristos.

Despre Evanghelia din Duminica a 8-a după Rusalii a vorbit Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan. Deşi vremea a fost deosebit de caldă, credincioşii au ascultat cu multă atenţie în soare cuvintele pline de consistenţă ale Părintelui Mitropolit Teofan. La momentul împărtăşirii, peste o sută de credincioşi au primit Trupul şi Sângele Mântuitorului Hristos.

Un cuvânt deosebit de emoţionant a fost rostit de către Preasfinţitul Părinte Macarie, care a făcut referire la viaţa Sfântului Ierarh Pahomie de la Gledin, ale cărui sfinte moaşte se află spre închinare în biserica Schitului Pocrov.

Hrisovul de sfinţire a fost citit apoi de către arhimandritul Benedict Sauciuc, cel ce a fost mereu aproape de lucrările importante derulate în aşezarea monahală de la Pocrov. La rândul său, ieromonahul Ambrozie Ghinescu, egumenul Schitului Pocrov, a mulţumit Înaltpreasfinţitului Teofan, arhimandritului Nichifor Horia, arhimandritului Benedict Sauciuc şi tuturor celor ce au susţinut reabilitarea şi înfrumuseţarea aşezării monahale din Poiana Raiului.

Pentru osteneala depusă, părintele Ambrozie a primit din partea Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei rangul de protosinghel.

Pelerinii s-au închinat cu acest prilej în Sfântul Altar, iar la final au fost invitaţi la o agapă frăţească.

(Constantin Ciofu)

Sursa: ZiarTarguNeamt.RO

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența ta. Sperăm că ești de acord cu asta. Dacă nu, poți refuza. Accept Citește mai mult