Sfântul Andrei, ocrotitorul spiritual al poporului român

0


Joi, 30 noiembie, credincioşii îl prăznuiesc pe  Sfântului Apostol Andrei. Numit „cel Întâi Chemat” întrucât a răspuns primul chemării lui Hristos la apostolat, Sfântul Andrei a adus creștinismul pe meleagurile românești, fiind considerat ocrotitorul spiritual al românilor.

A fost ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul, dar, a doua zi după Botezul lui Iisus în Iordan, Sfântul Andrei l-a urmat pe Mântuitorul nostru, devenind „Cel întâi chemat”, după ce l-a auzit pe dascălul său Ioan zicând „Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii noastre” (Ioan, 1, 29).

A văzut minunile săvârșite de Iisus, s-a împărtășit din cuvântul dumnezeiesc, a văzut Patimile Domnului, I-a plâns moartea și s-a întărit în credință, în ziua Învierii.

Biserica ne spune că, după Înălțare Domnului de cer, Celui Dintâi Chemat Apostol i-a căzut sorțul să propăvăduiască învățăturile lui Hristos în Bitinia, Bizantia, Tracia și Macedonia, cu ținuturile din jurul Mării Negre, până la Dunăre și Scythia (Dobrogea) și în Crimeia.

Sfântul Andrei a avut un sfârșit de martir. La 30 noiembrie, în timpul domniei împăratului Nero (anii 64-67, potrivit istoricilor), a fost răstignit la Patras pe o cruce în formă de X, căreia i s-a spus „Crucea Sfântului Andrei”.

Sfântul Sinod al Biserici Ortodoxe Române a hotărât în anul 1995 ca sărbătoarea Sfântului Andrei să fie însemnată cu cruce roşie în calendarul bisericesc, iar în anul 1997 Sfântul Andrei a fost proclamat „Ocrotitorul României”. Ziua de 30 noiembrie a fost declarată sarbatoare bisericească naţională.

La mulți ani tuturor celor care poartă numele Sfântului Andrei! Fie ca sfântul să-şi coboare ochii asupra voastră şi să vă dăruiască fericirea dorită, sănătate şi linişte sufletească!

Sursa: ZiarTarguNeamt.RO

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența ta. Sperăm că ești de acord cu asta. Dacă nu, poți refuza. Accept Citește mai mult