Umblatul cu Iordanul, vechi obicei creștinesc păstrat în Târgu Neamţ şi nu numai [FOTO/ VIDEO]

0

După obiceiul creștinesc și strămoșesc, în zilele premergătoare Bobotezei, slujitorii Sfintelor Altare merg la casele creștinilor cu Iordanul pentru a vesti minunea Botezului Domnului Nostru Iisus Hristos.

În funcție de numărul enoriașilor din parohie, preoții își programează aceste vizite astfel încât să ajungă la toate casele arondate.

În această dimineată, părintele Stelian Cramba (parohia Sfântul Nicolae, Târgu Neamț) a ajuns cu Iordanul la casele de pe strada Cetății.

Preotul este însoțit de către dascăl, care poartă o găletușă cu apă sfințită și busuioc. Venirea lor este anunțată credincioșilor de către un grup de copii, deseori îmbrăcați în straie populare. Aceștia merg înainte, din casă-n casă, și strigă “Chiralesa” (cuvânt din limba greacă tradus „Fie-ți milă, Doamne!”).

Fiindcă îi anunță din timp că se apropie preotul, gazdele îi răsplătesc pe copii cu ceai fiebinte, dulciuri, fructe și, uneori, bani.

Preotul este așteptat cu o lumânare sau cu o candelă aprinsă. Cu ajutorul unui mănunchi de busuioc, stropește cu apă sfințită prin toate încăperile casei și pe toți locuitorii, binecuvântându-i, pentru a fi feriți de boli și de tot răul. Preotul ține în mâna dreaptă Sfânta Cruce și cântă, împreună cu dascălul:

În Iordan, botezându-Te Tu, Doamne, închinarea Treimii S-a arătat. Că glasul Părintelui a mărturisit Ție, Fiu iubit pe Tine numindu-te. Și Duhul în chip de porumb a adeverit întărirea Cuvântului. Cel ce Te-ai arătat, Hristoase Dumnezeule, și lumea ai luminat, mărire Ție! (…)

Gospodăria este binecuvântată, iar fiecare gazdă primește un firișor de apă sfințită din căldărușa dascălului și un fir de busuioc din buchetul preotului. Apa sfințită se păstrează, tradiția spunând că are puteri miraculoase și că este vindecătoare de boli.

Mersul cu Iordanul este o veche rânduială bisericească și  reprezintă o înnoire a sfințeniei care trebuie să pătrundă în casele și sufletele noastre, o pregustare a marelui praznic al Bobotezei.

La Bobotează, se sfințesc toate apele şi izvoarele pământului. Agheasma Mare se bea în fiecare dimineață, timp de nouă zile, până la Odovania Praznicului Botezului Domnului.

Andreea T.

Sursa: ZiarTarguNeamt.RO

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența ta. Sperăm că ești de acord cu asta. Dacă nu, poți refuza. Accept Citește mai mult