Un an de când “doamna costumului popular” nu mai e printre noi

0

S-a împlinit un an de când s-a stins din viață o doamnă de poveste:  ing. Tincuța Ciubotariu de la Târgu Neamț. 

Numită și „doamna costumului popular”, a fost cea care a pus tradițiile în slujba faptelor bune, prin îmbinarea armonioasă a activității Asociației meșteșugarilor „Nemțeanca” cu Fundația Filantropică „Omenia”.

O prezență mereu elegantă, care impunea respect, o persoană cu principii corecte despre viață și lume, despre oameni și fapte.

Născută la 10 noiembrie 1944, Tincuța Ciubotariu a absolvit Facultatea de Industrie Ușoară- Iași în 1971. A lucrat la fosta fabrică Volvatir din Târgu Neamț, însă abia după pensionare și-a început adevărata menire, aceea de a ajuta oamenii nevoiași și de a promova costumul popular nemțean, autentic.

Tradiții în slujba faptelor bune

Ideea Fundației Filantropice ”Omenia” a venit în anul 1995, primele acțiuni filantropice înfăptuindu-le la Biserica Sf. Ilie. O perioadă, a lucrat și la Fundația ”Speranța”, unde s-a ocupat de proiecte ce vizau dezvoltarea turismului local.

Prin Fundatia Filantropică „Omenia”,ing. Tincuța Ciubotariu a schimbat destine. Destinele a generații de copii nevoiași, care au găsit aici o mâncare caldă și-o vorbă bună, un loc unde să se pregătească pentru școală și să găsească o speranță la o viață mai bună. Căci acesta este scopul fundației a cărei președinte era doamna de poveste, prevenirea abandonului școlar.

În anul 2001, a înființat Asociația Meșteșugarilor ”Nemțeanca”, printr-un proiect cu finanțare nerambursabilă. Din 2003 până mai ieri a dezvoltat asociația prin nenumărate contracte semnate șa nivel național și internațional.

Prin muncă și pasiune, a devenit lider la nivel național în realizarea de produse de artă populară românească. Împreună cu echipa sa, Tincuța Ciubotariu a cusut circa 10.000 de costume populare, a îmbrăcat în port popular vedete precum și pe membrii unor renumite formații folclorice din Moldova, între care „Rapsozii Botoșanilor” și Ansamblul „Ciprian Porumbescu”. Iar din profit, a susținut activitatea Fundației Filantropice „Omenia”.

A primit distincții de la Patriarhia României și de la Mitropolia Moldovei și Bucovinei.

Fundația Culturală „Ion Creangă” i-a înmânat trofeul Trofeul Ion Creangă 2016- „Oameni de poveste”, pentru generozitate, solidaritate, iubire față de semeni.

În 2017, a primit din partea primarului Daniel Harpa și a Consiliului Local titlul de cetățean de onoare al orașului Târgu Neamț pentru meritele deosebite aduse în activitatea social-culturală a orașului de sub Cetate.

Tincuța Ciubotariu, în orice produs autentic realizat, punea și câte o fărâmă de suflet. Iar întreaga ei inimă a dăruit-o Fundației Filantropice „Omenia” și copiilor care frecventau acest centru de zi. Dorința domniei sale, de a nu mai vedea copiii săraci ai orașului în situații limită, a fost în mare parte realizată, cu eforturi mari și putere de convingere.

Fapte, amintiri și regrete eterne.

Sursa: ZiarTarguNeamt.RO

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența ta. Sperăm că ești de acord cu asta. Dacă nu, poți refuza. Accept Citește mai mult