Unde avea sediul direcția a -IV-a a Securității la Piatra-Neamț

0

Mai toată lumea știe unde erau sediile de le Miliție sau Securitate înainte de revoluție sau unde sunt sediile unor instituții sau direcții acum. Singurul sediu de care nu se știa înainte de 89 și nu s-a vorbit niciodată în presa ultimilor 30 de ani de el este sediul direcției a IV-a a Securității.

Dacă celelalte servicii ale securității comuniste erau la un loc, direcția a IV-a avea un statut special fiind doar teoretic a Securității în realitate ea fiind subordonată direct CC al PCR. Acești supersecuriști puteau face dosare oricui chiar și securiștilor, puteau urmări și aresta pe oricine și puteau dispune fără restricții de toate resursele Securității începând cu filaj și interceptări și până la poliție politică.

Sediul lor se afla într-o zonă care a fost și a rămas de securitate maximă. În interiorul regimentului de la Piatra-Neamț. Evidențele și dosarele lor cu colaboratori nefiind la o laltă cu cele a Securității. Nici naiba nu știe ce acoperiți au avut, ce nenorociri au făcut și mai ales ce fac acum în zilele noastre foști securiști din această direcție. Nici măcar colegii lor securiștii dinainte de 89 nu știu prea bine ce e cu cei de la direcția a IV-a.

De ce tot vorbim de această direcție a IV-a a Securității? Pentru că oameni de aici mai sunt încă activi, poate în sisteme paralele și pentru că la începuturile ei această securitate a securității a fost înființată și antrenată de KGB. Fiecare direcţie avea câte doi consilieri sovietici, ofiţeri ai KGB care supervizau acţiunile aparatului represiv comunist. Hilar, după un timp această direcție a IV-a a primit în sarcină, de la Ceaușescu, să se ocupe chiar de contraspionajul sovietic în România.

Iosub Robert

Mai citește și:

Sursa: ZiarPiatraNeamt.RO

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența ta. Sperăm că ești de acord cu asta. Dacă nu, poți refuza. Accept Citește mai mult