Vin Perseidele! Ploaie de stele căzătoare pe cerul României

0

La mijlocul lunii august, în fiecare an, se poate observa cel mai cunoscut şi popular curent de meteori: Perseidele. Curenţii meteorici mai poartă denumirea populară şi de „ploaia de stele căzătoare”.

foto arhivă

Denumirea are ca sursă de inspiraţie un punct luminos, ca o stea, ce pare că se desprinde de pe bolta cerească deplasându-se cu mare viteză, timp de câteva clipe, după care se stinge. În realitate, sunt fragmente de corpuri interplanetare de dimensiuni foarte mici, ce pătrund în atmosferă.

Toate aceste particule de praf vin de la cometa Swift-Tuttle, care, când trece pe langa Soare, sublimează si praful cosmic prins în nucleul înghetat este eliberat in spațiu. Cea mai recentă trecere a sa la periheliu a avut loc în 1992, iar următoarea va avea loc în 2126.

Orice roi de meteori are o anumită perioadă în care este activ și un moment de maxim, în care activitatea meteorilor este cea mai mare.

Pentru Perseide perioada de activitate este între 17 iulie și 26 august. În această perioadă se pot observa, pe lângă meteorii ce nu aparțin unui curent (sporadici), și meteori ce par că vin din constelația Perseus.

Maximul curentului va veni cândva în noaptea de 11 spre 12 august, începând cu ora 22 TLR. Vom putea observa panta ascendentă și pe cea descendentă a maximului, în nopțile de 10/11 și 12/13 august.

Puteți observa perseide și cu o noapte înainte și cu una după maxim, numărul de stele căzătoare vizibile fiind un pic mai mic.

Cea mai buna perioadă de observare este dupa miezul nopții până dimineața. Orice meteor al cărui traiectorie inversă ajunge în constelația Cassiopeia (între Cassiopeia și Perseu) este o „perseidă”.

Din fericire, anul acesta Luna va fi în faza de Ultimul Pătrar, răsărind după miezul nopții. Lumina acesteia nu va deranja cu mult observațiile pe parcusul nopții așa că vom putea observa mai mulți meteori.”, precizează Observatorul Amiral Vasile Urseanu din București

Sursa: ZiarPiatraNeamt.RO

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența ta. Sperăm că ești de acord cu asta. Dacă nu, poți refuza. Accept Citește mai mult