Ziua naţională a medicului veterinar

0

„Medicul uman salvează omul, medicul veterinar salvează omenirea!”

Louis Pasteur

Astăzi, 15 mai, este Ziua naţională a medicului veterinar, cel care are grijă de sănătatea necuvântătoarelor.

Sărbătoarea a fost instituită la cel de-al VI-lea Congres Naţional de Medicină Veterinară, desfăşurat în anul 1994.

Data de 15 mai are multiple semnificaţii pentru medicina veterinară românească.

Pe 15 mai 1861, Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, a dat un decret semnat prin care a început să funcționeze “Școala de Medicină Veterinară”, în cadrul Școlii de Medicină și Farmacie, înființată de Carol Davila.

La 15 mai 1871, 14 medici veterinari au semnat o „Declaraţiune”, care a stat la baza înfiinţării Societăţii de Medicină Veterinară, recunoscută ca persoană juridică la 4 august 1919, prin Decretul Lege nr. 3298 al Regelui Ferdinand I. La 29 iunie 1914, la un an de la cel de-al III-lea Congres Naţional de Medicină Veterinară, a avut loc Şedinţa de constituire a Asociaţiei Generale a Medicilor Veterinari din România, potrivit site-ului www.agmv.ro, acesteia revenindu-i problemele profesionale, de ajutorare şi de deontologie, care avea să funcţioneze în paralel cu Societatea de Medicină Veterinară, ce urma să se ocupe de problemele ştiinţifice.

Profesia de medic veterinar este o profesie liberală şi independentă, cu organizare autonomă reglementată. În anul 1998, s-a înfiinţat Colegiul Medicilor Veterinari, care funcţionează ca formă de organizare autonomă, non-guvernamentală, apolitică şi non-profit, se arată pe site-ul cmvro.ro.

La mulți ani tuturor medicilor veterinari!

  • Medicina veterinară, ca profesie, a apărut o dată cu creșterea animalelor, în perioada începuturilor societății omenești. La început a fost aplicată instinctiv, nu a existat diferențiere între măiestria vindecării bolilor la om și animale. Mai târziu această activitate se va diferenția, devenind o profesie de sine stătătoare.

Sursa: ZiarTarguNeamt.RO

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența ta. Sperăm că ești de acord cu asta. Dacă nu, poți refuza. Accept Citește mai mult