1.250.000 lei mită… dovada clară că România mai are multă treabă la capitolul corupție

Recent, un politician român a fost prins cu 1.250.000 lei în portbagaj, iar procurorii zic că a fost un flagrant în care respectivul politician a luat 10% din valoarea unui contract. Nu mai precizăm acum detalii despre cine sunt cei implicați și detaliile speței. De acestea vorbește deja toată presa. Noi vom comenta alte aspecte care țin de sistem.

În primul rând ca să iei o asemenea sumă de bani și să o arunci în portbagaj fără să verifici și fară nicio măsură de precauție infracțională denotă faptul că faci asta de foarte mult timp și dacă o faci de foarte mult timp înseamnă că mulți ani ai beneficiat de protecția unor oameni din sistemele de forță din zona unde produci infracțiunile.

În al doilea rând, 10% dintr-un contract de valoare mare este deja exagerat. De regulă, corupții iau sub formă de parandărăt maxim 5% din contractele mari. Se pare că în cazul de față individul nu se mai sătura de atâta mită.

Și la final rămân câteva întrebări ca să putem face diferența între circul mediatic și realitatea în care trăim:

  • Cum pot unii să dețină averi fabuloase și să aibă sume cash în kilograme când ei nu își pot justifica din salariu nici măcar cheltuielile zilnice?
  • Oare un om normal, fără relații în poliție, procuratură, finanțe etc. ar putea să cheltuiască milioane de euro cumpărând case, terenuri sau orice altceva fără să atragă atenția și să tăbărască toți pe el să îl întrebe de unde are banii?
  • Oare poate un om oarecare să ajungă la un asemenea nivel de corupție dacă nu este acoperit foarte mult timp de oameni din instituțiile de forță și nu e complice cu aceștia?
  • Oare de ce de fiecare dată se duce la pușcărie coruptul, dar nu se duc cu el și cei care l-au ajutat să facă averi, cei care l-au ajutat să aranjeze licitații și cei care l-au acoperit?
  • Oare rezolvăm ceva în România dacă este băgat la pușcarie un corupt și în locul lui vine altul care are deja pregătiți funcționarii care știu să aranjeze licitații, polițiștii și procurorii pregătiți să fie unși și beneficiarii contractelor care falimentează pe cei cinstiți luând lucrările pe bază de mită?

I.R.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate