2022, an plin pentru jandarmii din Neamț. Bilanțul activităților:

Pentru jandarmii nemțeni, anul 2022 a fost caracterizat de o dinamică a activităților care a impus adaptarea misiunilor de ordine publică și a eforturilor instituționale la situația operativă determinată de tranziția de la starea de alertă, în contextul pandemiei de Covid-19, la starea de normalitate și apariția conflictului militar în Ucraina. Măsurile adoptate au avut drept scop realizarea unui echilibru între prevenție, dialog și aplicarea legii.

Activitatea desfășurată a fost centrată pe asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică în zona de competență, executarea cu responsabilitate și profesionalism a misiunilor și atribuțiilor specifice, prevenirea și combaterea faptelor antisociale și o abordare integrată interinstituțional astfel încât direcțiile de acțiune să conducă la realizarea obiectivului general și comun de creștere al gradului de siguranță și protecție al cetățeanului.

          Relaxarea măsurilor de sănătate publică și trecerea treptat la starea de normalitate după pandemia de Covid-19 au făcut posibile organizarea și reluarea diferitelor genuri de manifestări și adunări în spațiul public. Pentru siguranța participanților și asigurarea ordinii publice pe timpul desfășurării acestor manifestări au fost executate 473 de misiuni de asigurare a ordinii publice (220 de misiuni în anul 2021), neînregistrându-se tulburări grave ale ordinii publice care să impună intervenția pentru restabilirea acesteia.

          Acțiunile de intervenție au avut ca scop rezolvarea cu operativitate a urgențelor semnalate de cetățeni. Jandarmii nemțeni au intervenit cu promptitudine la 1.146 de solicitări primite prin S.N.U.A.U. „112”, dispeceratul unității sau al Poliției (926 de solicitări în anul 2021) și la trei acțiuni de căutare-salvare.

          Și în anul 2022 cea mai mare pondere a misiunilor executate este reprezentată de segmentul menținerii ordinii publice. Misiunile au fost executate în stațiunile montane și stațiunea balneoclimaterică Bălțătești, pe traseele turistice (1.434 de misiuni), în zona instituțiilor de învățământ care se află în competența Inspectoratului de Jandarmi Județean Neamț (126 de misiuni), a obiectivelor din competență (1.454 de misiuni), în mediul urban/rural (178 de misiuni) și în cooperare cu Poliția, prin patrule mixte polițist-jandarm (2.849 de misiuni). De asemenea au fost executate și nouă acțiuni punctuale, pentru combaterea faptelor antisociale privind pescuitul și acvacultura, activitățile de picnic, consumul produselor din tutun, regimul materiilor explozive.

Jandarmeria Neamț asigură paza și protecția la un număr de 22 de obiective. Structurile specializate au asigurat protecția a 1.370 de transporturi efectuate de unitate sau care au tranzitat zona de responsabilitate, astfel: 500 de transporturi de corespondență clasificată, 435 de transporturi produse cu caracter special și de valori, 320 de transporturi care au tranzitat județul Neamț, 90 de transporturi de valori, 25 de transporturi speciale și de arhivă.

          Cooperarea cu partenerii Ministerului Afacerilor Interne, la nivelul județului Neamț a urmărit asigurarea unui cadru integrat de acțiune în domeniile din competență și s-a concretizat în special prin sprijinul acordat de către Gruparea de Jandarmi Mobilă „Alexandru cel Bun” Bacău pentru executarea misiunilor unității, axat atât pe linia asigurării ordinii publice pe timpul manifestărilor de amploare, cât și pe linia menținerii ordinii și siguranței publice, la solicitarea structurilor de poliție competente teritorial.

În urma solicitărilor primite de la instituțiile cu care cooperează/colaborează, Jandarmeria Neamț a executat un număr de 340 de misiuni, ponderea cea mai mare având-o acțiunile executate cu structuri ale Ministerului Afacerilor Interne de la nivel județean – Inspectoratul de poliție al Județului Neamț, Inspectoratul pentru situații de Urgență Județean Neamț, Garnizoana Piatra Neamț (194 de misiuni), cu instituții din domeniul silvic și piscicol (104 misiuni), în sprijinul executorilor judecătorești (21 de misiuni) și 21 de acțiuni speciale.

         Pe linia combaterii faptelor de natură penală și contravențională, activitățile întreprinse au avut la bază legalitatea, echidistanța în relațiile parteneriale, principiul transparenței și al apropierii de comunitate. În anul 2022 au fost sesizate organele de urmărire penală pentru un număr de 250 de infracțiuni, dintre care 50 de fapte de natură penală, cu 30 de autori identificați, constatate de către patrulele de jandarmerie care au procedat la întocmirea a 37 de acte de sesizare, iar 200 de fapte constatate de către patrulele mixte polițist-jandarm.

         Aplicarea lecțiilor învățate și perpetuarea bunelor practici au făcut ca majoritatea situațiilor apărute să fie soluționate prin realizarea unui echilibru între prevenție, dialog și aplicarea legii, astfel că din totalul celor 3.196 de sancțiuni contravenționale aplicate (4.185 în anul 2021), 1.902 au fost avertismente și 1.294 amenzi, în valoare de 579.102 lei. Din punct de vedere al actului normativ sancționator, 77% din totalul sancțiunilor aplicate sunt prevăzute de Legea nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, iar restul de 23% reprezintă sancțiuni contravenționale prevăzute de O.U.G. nr.23/ 2008 privind pescuitul și acvacultura, Legea nr.171/ 2010 privind stabilirea ți sancționarea contravențiilor silvice, Legea nr.60/ 1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice

         Pe linia punerii în executare a actelor procedurale emise de organele de urmărire penală/ instanțe de judecată au fost executate un număr de 1.093 de mandate de aducere, 420 de mandate fiind materializate prin însoțirea persoanei la instanța de judecată, iar 673 de mandate s-au materializat prin întocmirea de procese verbale. Mandatele de aducere au fost executate în 25 de localități.

        Totodată, pe parcursul anului 2022 au fost desfășurate 202 activități de prevenire a faptelor antisociale în cadrul unor programe avânda ca temă prevenirea delincvenței juvenile, prevenirea violenței în instituțiile de învățământ preuniversitar, cu ocazia adunărilor publice, dar și pe timpul desfășurării misiunilor specifice și a unor competiții sportive la care jandarmii au asigurat măsuri de ordine și siguranță publică.

 Activitățile și misiunile specifice, dar și principalele direcții de acțiune pentru anul 2023 au fost prezentate astăzi, 16 ianuarie, de către inspectorul șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Neamț, colonel Olariu Radu-Vasile, la sediul unității, în prezența domnului colonel Nițoi Gabriel, șeful Direcției Control și Verificări Interne, din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

Vezi mai multe știri pe Ziar Targu Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate