28 septembrie – Ziua Mondială de Luptă Împotriva Rabiei

Data de 28 septembrie 2023 reprezintă a 17-a aniversare a Zilei  Mondiale de Luptă Împotriva Rabiei.

Tema de anul acesta „Toți pentru 1, o singură sănătate pentru toți” subliniază faptul că pentru a elimina decesele cauzate de rabie până în anul 2030 este nevoie de un efort comun al  medicilor, autorităților, organizațiilor care luptă pentru sănătatea animalelor, efort care trebuie concentrat pentru asigurarea sănătății tuturor, indiferent de nivelul social și economic. Din nefericire, rabia continuă să afecteze comunitățile dezavantajate din punct de vedere economic.

Asigurarea accesului echitabil la servicii medicale și la măsurile de profilaxie a rabiei imediat după ce o persoană a suferit o plagă cu potențial rabigen, nu numai că salvează vieți, ci și reduce presiunea asupra sistemelor naționale de sănătate.

Ce este rabia?

  • Rabia este o boală cauzată de un virus ce atacă sistemul nervos. Virusul este secretat în salivă și poate fi transmis atât la om, cât și la animal prin mușcătura unui animal infectat. Este prezentă în peste 150 de țări și cauzează zeci de mii de decese în fiecare an, în principal în Asia și Africa, 40% dintre acestea fiind înregistrate la copii sub 15 ani.

Informații relevante la nivelul UE și național:

  • În anul 2021, două state membre UE au raportat 118 cazuri autohtone de rabie la animale: Polonia – 113 cazuri și România – 5 cazuri (patru bovine și o vulpe).
  • Cazuri de rabie în rândul animalelor au fost înregistrate anual pe teritoriul României, atât la animale sălbatice (vulpe, lup, urs, șacal, pisică sălbatică, dihor, jder, raton), cât și la animale domestice (bovine, ovine, caprine, suine, animale de companie).
  • Având în vedere că principalul rezervor natural de virus rabic în România este reprezentat de vulpea roșcată (Vulpes vulpes), singura măsură eficientă de eliminare a rabiei în România este vaccinarea animalelor din mediul silvatic (specia țintă fiind vulpea).

Programul pentru eradicarea, combaterea și monitorizarea rabiei în România este aprobat, din punct de vedere tehnic și financiar, de către Comisia Europeană încă din anul 2011, în conformitate cu legislația veterinară a Uniunii Europene și cu criteriile stabilite în Decizia Comisiei 2008/341/CE din 25 aprilie 2008 de stabilire a criteriilor comunitare pentru programele naționale de eradicare, combatere și monitorizare a unor boli animale și a zoonozelor.

Prin implementarea programului de vaccinare antirabică (prin administrare pe cale orală) a vulpilor s-a înregistrat o diminuare a cazurilor de rabie în perioada 2014-2017. În pofida  măsurilor de control ale rabiei implementate până în prezent, riscul apariției de noi cazuri de boală este iminent, ca urmare a situației epidemiologice din țările vecine, motiv pentru care Comisia Europeană solicită continuarea programului de vaccinare antirabică a vulpilor pentru cel puțin 6 ani consecutivi și 2 ani de la confirmarea ultimului focar de rabie.

Ultimul caz de rabie la om în România, soldat cu deces, a fost înregistrat în anul 2012.

Ce puteți face pentru a preveni îmbolnăvirea?

  • Vaccinaţi-vă animalele de companie
  • Supravegheați animalele și nu le lăsaţi să hoinărească liber;
  • Nu aruncaţi în curte/pe stradă resturi menajere, care ar putea atrage animale sălbatice sau fără stăpân;
  • Nu încurajați copiii să interacționeze cu animalele necunoscute.

Ce trebuie să faceți daca ați fost mușcat de un animal ?

  • Spălaţi profund rana cu apă şi săpun timp de 15 minute;
  • Adresaţi-vă de urgenţă la medic pentru a stabili necesitatea vaccinării antirabice.

Dacă animalul dumneavoastră a fost mușcat de un altul, solicitaţi de urgenţă ajutorul medicului veterinar.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate