4 MAI – „Ziua sportului cu balonul oval”, sărbătorită pentru prima dată în România

PASIUNE, DISCIPLINĂ, RESPECT, SOLIDARITATE, INTEGRITATE, ATITUDINE și IMAGINE

#Mâtzelenegrerugby și partenerii lor sărbătoresc, la baza sportivă a Liceului Tehnologic ”Ion Creangă” Pipirig, Ziua sportului cu balonul oval. Joi, 4 mai, începând cu ora 10.00, echipa de rugby feminin ”Rugby Club Venus RIFIL 1991” va promova în rândul elevilor de la unitățile de învățământ din zona montană a județului și nu numai, tainele unui sport care a făcut istorie, încă din 1924, când România a obținut prima medalie olimpică.

Legea nr. 217/2022, din data de 14 iulie 2022, stabilește că rugby-ul românesc are o zi specială, o zi care va fi aniversată anual prin evenimente cu caracter sportiv sau social, cu scopul de a promova mișcarea, un stil de viață sănătos și valorile care definesc rugby-ul. 4 mai, o zi cu o semnificație aparte pentru Ovalul autohton, pentru că pe 4 mai 1924 România disputa primul meci la Jocurile Olimpice de la Paris, în compania Franței, competiție la finalul căreia rugbyștii aveau să aducă prima medalie olimpică, de bronz, din istoria sportului românesc.

„Este o zi foarte importantă pentru rugbyul românesc, dar și pentru societatea în care trăim, pentru că în aceste timpuri, în care tot mai puțini copii fac mișcare, este esențial să avem acțiuni în vederea conștientizării importanței de a face sport. Să nu uităm că rugby-ul are un preponderent caracter social, că are la bază valori în care cresc copiii, valori care stau la baza unei societăți sănătoase: disciplină, respect, integritate, fair-play, dar mai ales solidaritate. Este o zi prin care nu doar dorim să vorbim tuturor de rugby, să îi invităm să fie parte din acțiunile și evenimentele pe care le vom pregăti, dar mai ales să ne cinstim trecutul. Data de 4 mai este o zi istorică pentru sportul olimpic românesc, pentru rugby-ul românesc și este foarte important ca prin acțiunile noastre să ne onorăm înaintașii”, a declarat Alin Petrache, președintele Federației Române de Rugby.

”Rugby-ul e un joc, dar nu o joacă!” – Tudor George / poet,  jucător de rugby și antrenor

                                                                                                                        Prof. Eusebiu Popa

                                                                                                                        Președinte executiv

                                                                                                              Rugby Club Venus RIFIL 1991

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate