Acces la servicii stomatologice gratuite pentru copiii și tinerii vulnerabili din trei localități din Județul Neamț!

Peste 4.000 de copii și tineri cu risc social din Județul Neamț pot beneficia gratuit de servicii stomatologice, în cadrul clinicii Dental Life Social. gestionat și organizat de către Volunteer for Life!

În condițiile în care statistici recente ne arată că în România există un medic stomatolog la fiecare 728 de locuitori din mediul urban și un medic stomatolog pentru fiecare 4.445 de locuitori din mediu rural*, proiectul inițiat în anul 2020 de Asociația Volunteer for life, împreună cu HeidelbergCement România, vizează îmbunătățirea stării de sănătate și accesul la servicii stomatologice de calitate pentru populația tânără, cu vârsta cuprinsă între 10 și 30 de ani, din localitățile Tașca, Bicazul Ardelean și Bicaz Chei.

„Îngrijirea medicală stomatologică este de multe ori neglijată în rândul populațiilor vulnerabile, din cauza costurilor mari pe care tratamentele sau prevenția le presupun. Din păcate, atunci când se agravează, aceste probleme pot avea consecințe serioase la nivelul stării generale de sănătate sau al capacității de integrare socială. Prin acest proiect ne-am propus să întindem o mână de ajutor tinerilor și copiilor fără posibilități și să facem posibilă urmarea la timp a tratamentelor stomatologice de care aceștia au nevoie.” a explicat Ionuț Ursu, președintele asociației Volunteer for Life.

O investiție de peste 80.000 EUR și un parteneriat public-privat pe termen lung

Clinica este rezultatul unei investiții de peste 80.000 EUR, buget susținut de HeidelbergCement România, și este alcătuită din două cabinete, unul pentru pediatrie, iar altul de chirurgie maxilo-facială, pentru tratamente extinse, ambele dotate cu echipamente de ultimă generație. Copiii și tinerii cu risc social, luați în evidența autorităților pentru sprijin financiar, pot beneficia de consultații, extracții, detatraje, tratamente de canal sau tratamente de profilaxie și multe altele.

Primăria comunei Tașca a asigurat spațiul de 90 m² necesar cabinetului și asigură furnizarea de utilități apă, energie termică, electricitate, cu titlu gratuit în baza parteneriatului încheiat cu Asociația Volunteer for Life. În acest an, serviciile medicale sunt asigurate în baza unor contracte de voluntariat de un medic stomatolog și un medic chirurg stomatolog. Personalul medical și asistentele vor intra, pe termen lung, în responsabilitatea celor trei primării, care, începând de anul viitor, în baza unei hotărâri de consiliu local, urmează să angajeze cel puțin doi medici și un asistent medical.

Clinica deține toate certificatele și Autorizațiile de funcționare emise de către Direcția de Sănătate Publică Neamț și Colegiul Dentiștilor Neamț.

„Parteneriatul, pe care l-am construit împreună cu cele trei primării din județ și cu voluntarii inimoși de la Asociația Volunteer for Life vine ca răspuns la discuțiile pe care le avem de mulți ani cu reprezentanții comunității locale. Este parte a unui demers constant de consultare a părților interesate pe care îl implementăm încă din 2013 în toate cele trei comunități care ne găzduiesc fabricile de ciment. Ne bucurăm de fiecare dată când putem investi în infrastructură și servicii care aduc beneficii localnicilor de pe lângă fabricile noastre, pentru că suntem conștienți că un mediu economic sănătos și durabil este direct proporțional cu bunăstarea populației din zonă. Considerăm că accesul la servicii medicale de calitate este o necesitate, nu un lux, iar acest proiect vine să acopere o nevoie urgentă, identificată pe parcursul discuțiilor pe care le-am avut cu reprezentanții locali. În timp ce sperăm ca un număr cât mai mare de tineri să poată beneficia de acest sprijin, ne dorim totodată ca proiectul să devină un exemplu de bună cooperare între mediul privat, mediul public și sectorul nonguvernamental și să fie replicat cu succes și în alte comunități.”, a completat Bogdan Arnăutu, Manager de comunicare și sustenabilitate HeidelbergCement Romania.

Vezi mai multe știri pe Ziar Bicaz

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate