Activităţi ale ITM Neamţ pentru asigurarea protecţiei lucrătorilor privind expunerea la agenţi cancerigeni sau mutageni la locul de muncă

Pe parcursul trimestrului IV 2022, Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamţ desfăşoară Acţiunea de conştientizare şi control vizând modul de respectare a cerinţelor minime de securitate şi sănătate în muncă pentru asigurarea protecţiei lucrătorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la agenţi cancerigeni sau mutageni la locul de muncă.

Obiectivele acestei acţiuni sunt: prevenirea îmbolnăvirilor profesionale generate de agenții cancerigeni şi mutageni prezenţi la locurile de muncă, creşterea gradului de conștientizare cu privire la riscurile legate de expunerea la agenți cancerigeni şi mutageni la locul de muncă precum şi monitorizarea punerii în aplicare a prevederilor legale europene privind asigurarea securităţii şi sănătăţii lucrătorilor expuşi la agenți cancerigeni şi mutageni.

Agenţii chimici cancerigeni generează riscuri majore la adresa securității şi a sănătății lucrătorilor deoarece pericolele sunt adesea invizibile sau nu sunt bine înțelese, putând fi cauzate de vapori, de pulberi sau de expuneri accidentale iar de multe ori acestea nu sunt combătute corespunzător.

Evaluarea riscurilor  reprezintă o obligație legală pentru toți angajatorii în cazul în care, la locurile de muncă, sunt prezente substanțe periculoase. Angajatorii trebuie, de asemenea, să respecte o ierarhie specifică a măsurilor de prevenire: eliminarea, substituția, măsurile tehnice, măsurile organizatorice și protecția individuală.

Acţiunea se desfăşoară în toate judeţele la angajatori din toate domeniile de activitate care utilizează la locurile de muncă agenţi chimici cancerigeni sau mutageni.

Informare transmisă de ITM Neamț

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate