ADEVĂR ȘI FRUMUSEȚE – Expoziție de pictură, sculptură, grafică și desen

Muzeul de Artă Piatra-Neamț, instituție a Complexului Muzeal Național Neamț, organizează expoziția de pictură, sculptură și desen „Adevăr și Frumusețe” care cuprinde o selecție de lucrări din colecția doctorului Sorin Costina, semnate de artiști de primă mărime din cultura vizuală românească.

Expoziția va rămâne pe simezele Muzeului de Artă Piatra-Neamț începând din data de 3 noiembrie 2022 și până la data de 31 ianuarie 2023. Cei douăzeci și patru de autori cuprinși în expunere, în ponderi diferite, sunt: Paul Gherasim, Horia Bernea, Alexandru Antonescu, Gheorghe Berindei, Sorin Dumitrescu, Constantin Flondor, Marin Gherasim, Gheorghe Ilea, Marcel Lupșe, Christian Paraschiv, Doina Mihăilescu, Ion Nicodim, Paul Neagu, Simion Crăciun, Horea Paștina, George Mircea, Teodor Rusu, Mihai Sârbulescu, Dacian Andoni,
Silvia Radu, Vasile Gorduz, Ion Dumitriu, Vasile Doru Ulian, Ovidiu Maitec. Curatorul acestei expoziții este criticul de artă Oliv Mircea.
Expoziția a fost concepută ca un omagiu închinat memoriei criticului de artă Dan Hăulică (1932-2022), Președintele de Onoare al Asociației Internaționale a Criticilor de Artă. Expoziția a fost organizată în luna mai a acestui an la Centrul Cultural „Mitropolit Iacob Putneanul” de la Mănăstirea Putna, de Fundația „Credință și Creație. Maica Benedicta-Acad. Zoe Dumitrescu Bușulenga”. „Colecția dr. Sorin Costina”, o „alcătuire” de timp și de spațiu care conține peste o mie trei sute de lucrări de artă contemporană a fost și rămâne mărturia individuală de conștiință pe care cetățeanul-medic Sorin Costina din Brad o face pentru onorarea efortului de creație pe care trei generații de artiști o înfăptuiesc sub privirea indiferentă și uneori ostilă a autorităților culturale ale României anilor 1960-1990.

Un gest eroic și inteligent, o formă de iubire și de înțelegere a destinului multor artiști și de înțelegere a continuității firești pe care artele plastice le întrupează în opere de o superioară creativitate. Ochiul atent al colecționarului face dovada că el înțelege exact ce se întâmplă cu cultura autentică și că pătrunde mai adânc sensurile tradiției culturale, dar și că vede clar încotro se îndreaptă cultura contemporană.

„Colecția dr. Sorin Costina” încearcă și prin această selecție înfăptuită de curator să dea un răspuns la întrebările care pornind de la rădăcinile religioase ale culturii înalte și de la avatarurile suferite de ea odată cu „dezvrăjirea” si cu naufragiul de dinainte de regăsirea sensurilor originare – acele sensuri care pot da speranța reînnoirilor – așa încât să își găsească odihna în Adevăr și în Frumusețe. Arta, crede cu convingere colecționarul, participă și ea prin însăși esența ei la viața etică a comunității.

În felul lui, colecționarul de astăzi Sorin Costina devine una dintre cele mai marcante și originale personalități ale vieții intelectuale românești. În decursul anilor 70 și 80 „Colecția dr. Sorin Costina” a avut, în interiorul breslei artiștilor, o puternică influență asupra curentelor de opinie și a opțiunilor stilistice din arta plastică românească. Discret și informat, bine și riguros orientat, educat în duhul unui optimism bine temperat, Sorin Costina este atent la valorile consensuale ale tradiției românești europene și, iată, prin ele, este păzit de utopiile primejdioase ale avangardelor orbitoare.

Privind spre trecut și spre viitor din locul pe care ni-l revendicăm astăzi înțelegem că Adevărul și Frumusețea își câstigă drept de cetate printre oameni, inclusiv prin expoziția colecției pe cate o prezentăm pe simeze la Piatra Neamț. Cu o asemenea expoziție, cu o asemenea colecție înfățișată, simți că auzi sunetul izvoarelor ascunse și al nașterilor nevăzute. Simțim acum odată cu etalarea fiecărei lucrări că ne aflăm în fața unei mărturisiri de credință.

Frumusețea și plenitudinea restituie, pentru privitorul de astăzi, paradisul în figură. Valoarea artistică și valoarea morală a lucrărilor au, prin cunoașterea poetică cu care se însoțesc, o uimitoare putere de liniștire. Sensul poetic este suveran prevalent în operă prin „eliberarea” misterului activ al cunoașterii și al intuiției poetice.
Vernisajul are loc la Muzeul de Artă Piatra-Neamț, joi 3 noiembrie 2022, ora 17.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate