Adevărul despre rezilierea contractelor pentru parcurile și grădinița din Piatra-Neamț

La data de 11 ianuarie 2023, Primăria Piatra-Neamț a emis un comunicat de presă ambiguu, care nu specifică clar cine a inițiat rezilierea contractelor și din ce motive. Comunicatul poate fi citit mai jos.

În fapt, la data de 9 ianuarie 2023, constructorul a înaintat primăriei o notificare înregistrată, prin care informa că a reziliat contractele. Motivul invocat a fost neîndeplinirea obligațiilor de plată din partea primăriei, iar vina rezilierii contractelor a fost atribuită exclusiv primăriei.

Din păcate, primăria prezintă în comunicatul de presă doar părți din subiect și doar cele care o avantajează, omițând să informeze corect și complet cetățenii. Indiferent cine are dreptate, o instanță va decide asta; primăria dă din nou dovadă de o mare lipsă de transparență, ca să nu o denumim altfel.
Primăria ar fi trebuit să informeze complet și să spună cine a reziliat contractele și din ce motive.
Primăria nu are voie să cenzureze după bunul plac al cuiva și să prezinte doar parțial informațiile legate de proiectele din oraș și de modul în care se cheltuiesc banii publici.

Patru proiecte europene din Piatra-Neamț vor continua cu alți constructori

Patru proiecte cu finanțare europeană derulate în Municipiul Piatra-Neamț vor continua cu alți constructori din cauza neonorării obligațiilor contractuale ale executantului. Este vorba de amenajarea unui scuar în cartierul Pietricica (str. Valea Albă), amenajarea unor grădini publice în cartierele Văleni și Speranța, respectiv reabilitarea și modernizarea Grădiniței cu program preungit nr. 6 (din zona Cinema Mon Amour).

Contractele de execuție a lucrărilor la acest proiecte au fost încheiate de Primăria Piatra-Neamț, în calitate de beneficiar, cu societatea Mondoterm, în noiembrie 2020 (Pietricica și Văleni), decembrie 2020 (Speranța), respectiv ianuarie 2022 (Grădinița) și au avut următoarele termene de valabilitate și finalizare a lucrărilor:

 • amenajare scuar în cartierul Pietricica – iunie 2023
 • grădină publică în Văleni – iunie 2023
 • grădină publică în Speranța – iunie 2023
 • reabilitare și modernizare Grădinița nr. 6 – august 2023

Prin urmare, contractele respective au încetat de drept la datele menționate anterior. Pentru lucrările executate în perioada iunie – decembrie 2023 primăria a aplicat penalități de întârziere, conform contractelor.

La 31.12.2023 (termenul final al implementării contractelor de finanțare), niciunul dintre cele 4 obiective nu era finalizat, gradul de realizare al lucrărilor fiind următorul:

 • 82% pentru obiectivul Amenajare scuar în cartierul Pietricica. Între lucrările care mai sunt de executat:
 • dotare cu mobilier urban din beton (bănci circulare, bănci pentru picnic, masă de șah și scaune)
 • delimitare alei
 • centrala de avertizare la grupul social pentru persoane cu dizabilități și buton de panică
 • panou de afișaj urban
 • 90% pentru obiectivul Amenajare grădina publică în zona marginalizată Văleni. Între lucrările care mai sunt de executat:
 • dotare cu mobilier urban din beton (bănci circulare, bănci pentru picnic, masă de șah și scaune)
 • delimitare alei
 • centrala de avertizare la grupul social pentru persoane cu dizabilități și buton de panică
 • 80% pentru obiectivul Amenajare grădina publică în cartierul Speranța. Între lucrările care mai sunt de executat:

– umplerea gabioanelor (plase din metal) cu piatră, pentru a se asigura delimitarea parcului

– delimitare alei

– de completat și de înlocuit plante

– dotare cu mobilier urban din beton (bănci circulare, bănci pentru picnic, masă de șah și scaune)

 • 60% pentru obiectivul Reabilitare și modernizare Grădinița cu program prelungit nr. 6. Între lucrările care mai sunt de executat:

– montare tâmplărie interioară

– branșament apă potabilă

– lucrări de instalație

– montare corpuri de iluminat parter (prize, comutatori)

– montare rulou antifoc

– lucrări exterioare: refacere teren incintă, dotare locuri de joacă, montare gazon, plante

Prelungirea perioadei de implementare, respectiv, de execuție a lucrărilor aferente contractelor sus menționate, la solicitarea executantului, nu a dus la finalizarea lucrărilor cu respectarea termenelor asumate conform clauzelor contractuale; prelungirile nenumărate acordate duratei de execuție nu au condus la rezolvarea problemelor apărute, ci doar au întârziat finalizarea proiectului.

Constructorul nu a depus toate diligențele necesare, conform prevederilor contractuale, pentru executarea în termenele asumate prin contract a lucrărilor, pentru identificarea din timp a eventualelor probleme, precum și pentru identificarea soluțiilor necesar a fi implementate în vederea evitării situațiilor de nerespectare a documentelor depuse în etapa de ofertare.

Avem deja un prim exemplu de constructor asupra căruia se va atrage răspunderea prin toate modalitățile posibile, de la reținerea garanției de bună execuție, până la emiterea unui certificat negativ. Toate astea, pentru că a fost neserios și nu și-a respectat obligațiile contractuale pentru patru proiecte: trei grădini publice și o grădiniță. De la bun început, proiectele grădinilor publice au fost gândite foarte prost și, din păcate, și execuția a fost una făcută în bătaie din joc. Chiar dacă nu am fost de acord cu proiectele grădinilor publice, pentru că au fost concepute și scrise cu foarte multe probleme, ele trebuiau implementate.

Deși ne aflăm într-o situație frustrantă, vom finaliza aceste proiecte, cu alți constructori. Și cele trei parcuri și grădinița vor fi duse la bun sfârșit, vă asigur de asta. Însă nu ne vom feri să apelăm la toate pârghiile pe care le avem la dispoziție pentru a sancționa constructorii care nu își fac treaba”, a declarat primarul Andrei Carabelea.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate