Adevărul e relativ și iată, poate fi îngropat „la cerere”: caz cu iz penal terminat cu o amendă pentru că stimabilul e… CINEVA. Se întâmplă în NEAMȚ

La începutul acestui an – mai exact la data de 6 ianuarie – scriam despre un accident care s-a produs în Cheile Bicazului în care a fost implicat (și direct responsabil) secretarul Primăriei Bicaz Chei.

La momentul redactării articolului la care facem referire (care poate fi citit integral AICI – CLICK) și având în vedere relatările martorilor care l-au extras, la propriu, pe șoferul care face subiectul acestor rânduri – atât de îmbuibat de alcool încât a parfumat întreaga vegetație pe o rază de câțiva zeci de metri doar când a deschis gurița – am sperat că o astfel de faptă care face în mod cert obiectul unui caz penal va fi tratată cu profesionalism și răspundere, indiferent de pilele, piluțele, piloaiele pe care le-ar avea protejatul despre care știm din surse sigure că nu e la prima abatere de acest fel. Imaginați-vă consternarea întregii redacții (și a martorilor cu care am discutat în mod direct) în momentul în care am solicitat lămuriri și ni s-a adus la cunoștință că cerul nu e albastru ci verde în dungi, cu picățele. Bunăoară, noi suntem cei care avem o problemă serioasă de percepție a realității.

Ca să înțeleagă și cei care nu au citit primul articol „cum stă treaba cu problema”, vom relua pe scurt în cele ce urmează șirul evenimentelor: domnul secretar care a consumat o cantitate responsabilă de alcool (nu din vina lui, Doamne ferește, avea probabil o supapă defectă care nu s-a mai închis, undeva de-a lungul gâtlejului) s-a răsturnat cu mașina Primăriei într-un șanț. Martorii (doi bărbați care veneau de la o lucrare) au oprit imediat și s-au chinuit minute bune să îl scoată din mașină după care au sunat la „112” doar că printr-o extorsiune a unui degajament, tovarășu’ secretar a rupt-o la fugă iar la fața locului a sosit o doamnă extrem de altruistă (să-i dea Doamne-Doamne sănătate!) care „a luat problema în mâini” și în fața martorilor a combinat o doză măricică de tupeu cu una sănătoasă de ceea ce a crezut dumneai că se vrea a fi puțintică intimidare asumându-și foarte hotărâtă accidentul: „eu eram la volan, m-am pierdut cu firea și…asta a fost”. De altfel, potrivit martorilor, aceasta a fost și versiunea livrată echipajului de Poliție ajuns la fața locului iar mărturiile celor care au intervenit fizic la accident s-au volatilizat rapid: „Păi și noi de unde să-l scoatem acum, nu vedeți că nu e? Dacă doamna spune că a fost la volan….păi a fost la volan” – concluzia Poliției.

Ca o paralelă – dacă nu pentru altceva măcar de dragul ironiei – una dintre atribuțiile unui secretar general este „asigurarea transparenţei şi a comunicării către autorităţile, instituţiile publice şi persoanele interesate”, și veți înțelege imediat și cum e cu transparența. Restul atribuțiilor, pentru o informare corectă, potrivit legii, pot fi citite AICI – CLICK.

Revenind la transparență, am solicitat o explicație, o notă informativă Primăriei pentru a înțelege cum a rămas cu asumarea și ce s-a petrecut mai exact. Potrivit documentului pe care îl vom atașa mai jos, domnul secretar declară că evenimentul rutier (pe care într-un final și l-a asumat, după o noapte în care a rumegat ceea ce a apărut în spațiul public) s-a petrecut din neglijența domniei sale care nu a adaptat viteza la condițiile de mers. Mai departe, am dorit să știm dacă domnia sa se afla în interes de serviciu sau în interes personal și ni s-au comunicat următoarele: „Precizez faptul că este vorba despre autoturismul de serviciu folosit la verificarea documentațiilor cadastrale și a vecinătăților pe terenurile greu accesibile de pe raza Comunei Bicaz Chei, Județul Neamț”. Prin urmare, ceea ce deducem de aici este că la ora producerii accidentului (undeva în jurul orei 19.00 -19.15, domnul secretar muncea de zor. Câtă dedicare, dom’le! Mai rar vezi așa ceva.

Imediat ajungem și la versiunea Poliției însă până acolo se impune o altă precizare: potrivit unor surse (multiple!) din Bicaz Chei, surse care au dorit să rămână anonime, se pare că Primarul ar fi făcut mari presiuni (ajungând până la amenințări deloc voalate) asupra polițiștilor, ținând morțiș să le aducă la cunoștință următorul aspect: dacă vă atingeți de secretarul meu, zburați! Aceată informație, în mod evident nu va putea fi confirmată în vecii vecilor…amin, însă am considerat că merită adusă în discuție.

Revenind: am solicitat o notă informativă și Poliției, notă pe care o vom reda mai jos:

La solicitarea dvs., transmisă prin e-mail, înregistrată la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Harghita cu nr. de mai sus în data de 08.02.2023, vă comunicăm următoarele: 

Vă mulțumim pentru interesul acordat acestui caz și vă informăm că polițiștii rutieri au efectuat verificări complete, concluzionând că în urma producerii evenimentului au rezultat doar pagube materiale, acesta fiind soluționat conform procedurilor în vigoare referitoare la accidentele de circulație din care a rezultat numai avarierea vehiculelor. Ulterior producerii accidentului, polițiștii rutieri au făcut toate eforturile necesare pentru a stabili identitatea conducătorului auto, acesta fiind căutat atât în zona producerii evenimentului rutier, cât și la domiciliul său. De asemenea, la momentul intervenției poliției nu a fost identificată nicio persoană de sex feminin despre care se face vorbire în articol, iar audierea persoanelor aflate la fața locului nu a fost necesară, accidentul rutier fiind doar cu pagube materiale.

Conducătorul autovehiculului s-a prezentat la sediul Poliției Gheorgheni, la data de 7 ianuarie a.c., unde a declarat cauza accidentului, față de acesta fiind luate măsuri conform legii, inclusiv testarea cu aparatul alcooltest, care a avut un rezultat negativ. Totodată, polițiștii l-au sancționat cu amendă în valoare de 1160 lei, pentru neadaptarea vitezei la condițiile de drum, conform O.U.G. nr. 195/2002–privind circulația pe drumurile publice. Menționăm că verificările cu privire la scopul utilizării autovehiculului auto exceed competenței polițiștilor.

Potrivit legii, în cazul unui accident cu pagube materiale, persoana vinovată pentru producerea accidentului trebuie să anunțe în cel mai scurt timp posibil, dar nu mai târziu de 24 de ore de la eveniment, unitatea de poliție de pe raza localității unde s-a produs accidentul.

Vă mulțumim pentru încrederea acordată și vă asigurăm de întreaga noastră disponibilitate în rezolvarea problemelor ce intră în competența informațiilor de interes public.

Așadar, doamna cu declarațiile tupeiste a ieșit din ecuație – rapid și eficient, că doar știe toată lumea cine e și ce învârte – iar tulburelul s-a odihnit și s-a hidratat bine peste noapte la o altă locație, îndeajuns cât să îi iasă alcoolul dintre circumvoluțiuni și să limiteze consecințele, adică nu dosar penal, nu anchete ci doar o sancțiune contravențională în cuantum de 1160 lei. Caz rezolvat, felcitări Poliției care a ignorat COMPLET declarațiile martorilor „întru pace și bunăstare”, că așa e creștinește.

Să ne înțelegem, vorbim despre o suspiciune bine întemeiată de mușamalizare din partea Poliției care a refuzat să audieze martorii deşi aceștia aveau indicii clare despre comiterea unei fapte penale (conducerea unui autoturism sub influența alcoolului). De asemenea, Politia „a uitat” să ceară toate actele mașinii pentru că dacă acest lucru s-ar fi întâmplat, ar fi ieșit la iveală lipsa justificării deplasării din foaia de parcurs și iar ar fi fost o suspiciune de faptă penală numită abuz în serviciu – în sensul folosirii mașinii instituţiei în scopuri personale. Știm, e dificil când trebuie să aplici legea într-un perimetru unde se fac măgării cu nemiluita, iar băieții cu lemnele sunt aparent intangibili.

Și la primarie cerul e tot verde în dungi, și asta pentru că nimeni nu a anunțat niciun organ de cercetare penală cu privire la suspiciunea de abuz în serviciu sau pentru distrugerea mașinii care la acea oră trebuia să se afle în parcarea instituției. Goana după documentația cadastrală seara la ora 19.00 e un basm pentru grupa zero. Cine totuși să reclame ceva când însuși garantul legalității la Primărie e cel vizat – doar n-o fi alienat mintal să se autodenunțe.

Asta se întâmplă atunci când ești cineva iar adevărul este îngropat la comandă. Mă întreb dacă, ipotetic vorbind, accidentul ar fi fost unul mortal, s-ar fi îngropat și victima la fel de repede, cu adevăr cu tot? Judeţul Neamţ rămâne în continuare un județ al tuturor posibilităţilor iar zona în care unii fac camioane de bani din afaceri cu lemn rămâne un Triunghi al Bermudelor în suspiciunile de fapte penale dispar misterios.

Pe aceeași temă:

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate