Adopții la distanță în adăpostul public de câini: CL Piatra-Neamț, obligat în primă instanță să adopte hotărârea prin care să stabilească cheltuielile de întreţinere

La data de 03.10.2023, Judecătoria Piatra-Neamț, prin Secția a II-a Civilă de Contencios Administrativ și Fiscal a pronunțat sentința prin care a respins argumentele în apărare ale Consiliului Local Piatra-Neamț în urma unui proces intentat de o asociație de protecția animalelor – Youth for Neamț.

„Evident, hotărârea nu este definitivă, iar Consiliul Local Piatra-Neamț va depune cu certitudine recurs, nu atât pentru a încerca să câștige, întrucât singurele lor argumente de apărare au fost deja respinse, cât probabil ca o încercare zadarnică de a trage de timp. De altfel, în mai 2023, ei au încercat deja să emită o HCL cu date care, în opinia noastră, nu corespundeau adevărului, dar, datorită intervenției noastre, primarul a fost obligat să retragă proiectul cu puțin timp înainte de vot.”, declară Davide Majola, co-fondator al proiectului HamPiatraNeamt – Asociația Youth For Neamț.

Dosarul în instanță poate fi consultat aici (click).

ASOCIAŢIA YOUTH FOR NEAMŢ (Reclamant)

CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI PIATRA NEAMŢ (Pârât)

Tip solutie: Admite in parte cererea

Solutia pe scurt:

Respinge ca neîntemeiată excepţia inadmisibilităţii, invocată de pârât.

Respinge ca neîntemeiată excepţia lipsei capacităţii procesuale de folosinţă, invocată de pârât.

Respinge ca neîntemeiată excepţia lipsei calităţii procesuale pasive, invocată de pârât.

Admite în parte cererea formulată de reclamanta Asociaţia Youth for Neamţ în contradictoriu cu pârâtul Consiliul local al municipiului Piatra Neamţ.

Obligă pârâtul Consiliul local al municipiului Piatra Neamţ să adopte, în termen de 30 zile de la data rămânerii definitive a prezentei sentinţe, o hotărâre prin care să stabilească cheltuielile de întreţinere în adăposturile publice a câinilor fără stăpân adoptaţi la distanţă.

Respinge ca neîntemeiate capetele de cerere privind obligarea pârâtului la plata unei amenzi şi de acordare a penalităţilor de 100 lei/zi de întârziere.

Obligă pârâtul să plătească reclamantei suma de 50 lei cu titlu de cheltuieli de judecată Potrivit art. 20 din Legea nr. 554/2004 cu drept de recurs la Curtea de Apel Bacău, în termen de 15 zile de la comunicare.

Conform art. 490 alin. (1) din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă cererea de recurs se depune la Tribunalul Neamţ-secţia a II a Civilă, de Contencios Administrativ şi Fiscal. Pronunţată astăzi, 03.10.2023, în conformitate cu dispoziţiile art. 402 Cod procedură civilă, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.

Precizăm că solicitarea noastră de aplicare a unei penalități pentru fiecare zi de întârziere, solicitare care a fost respinsă, a fost doar un mijloc de a încerca să se obțină cât mai repede emiterea HCL, urmând ca banii respectivi să fie folosiți pentru finanțarea campaniilor de sterilizare.

mai informează Asociația Youth for Neamț

Asociația Youth for Neamț explică faptul că demersul în instanță a venit ca ultimă soluție în încercarea repetată de a solicita Consiliului Local să adopte o HCL pentru stabilirea taxelor zilnice pentru adopția la distanță a câinilor din adăpostului administrat de SC Salubritas SA.

Adopția la distanță a unui câine dintr-un adăpost public înseamnă că oricine, persoană fizică sau juridică, poate adopta un câine lăsându-l fizic în adăpost, pentru a evita eutanasierea acestuia în termenul legal. Adoptatorul este obligat să acopere anumite costuri de întreținere care sunt clar prevăzute de lege și care trebuie stabilite de consiliul local prin intermediul unei HCL specifice. Procedura de adopție la distanță este descrisă în capitolul VIII (art. 25, 26, 27 și 28) din normele metodologice de aplicare a O.U.G. 155/2001 publicate prin H.G. 1059/2013 (citiți: https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/236399).

Odată intentat procesul, în luna mai a acestui an primarul Andrei Carabelea a propus în Consiliul Local un proiect de hotărâre care stabilea taxele de adopție la distanță, însă proiectul a fost retras de primar de pe ordinea de zi ca urmare a sesizărilor făcute de Asociația Youth for Neamț cu privire la tarifele mult prea mari, de peste 800 lei/lună (27 lei/zi), pentru un singur câine adoptat la distanță.

Dacă decizia va rămâne definitivă după recurs sau în lipsa unui recurs, Consiliul Local Piatra-Neamț e obligat să adopte o HCL în termen de 30 de zile de la sentință, însă cu certitudine va fi necesară și o analiză amănunțită a tarifului de adopție la distanță care nu e menit să fie gândit ca o sursă de profit, ci o soluție de prelungire a vieții câinilor în adăpost pentru a avea șansa de a fi adoptați definitiv de o familie, termenul legal de ședere de 14 zile până la eutanasiere fiind mult prea scurt în condițiile în care în adăpost sunt sute de câini. În plus, prin adopția la distanță se cheltuiesc mai puțini bani publici pentru cazarea câinilor într-un adăpost, fiind un lucru în favoarea bugetului local, deci o economie, și, de asemenea, o soluție umană de amânare pe cât de mult posibil a eutanasiei și de promovare într-un timp rezonabil a adopției efective.

Pentru o analiză mai aprofundată, cu date, analize și mărturii video, vă invităm să citiți articolul de mai jos:

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate