Adrian Niță, Prefectul Județului Neamț: „La mulți ani, urbe mușatină!”

Astăzi, 30 martie, Municipiul Roman îmbracă haină de sărbătoare, împlinind 631 de ani de la prima atestare documentară.

„În urmă cu 631 de ani, municipiul Roman și-a dobândit identitatea, datorită hrisovului de danie, din 30 martie 1392, prin care i s-a dat numele de la Roman I Mușat, cel pe care documentele vremii ni-l indică a fi întemeietorul urbei de la confluența Moldovei și Siretului.

De-a lungul anilor, acest târg moldav s-a dezvoltat continuu, fiind centrul economic al județului și locul de unde au plecat ori pe unde au trecut numeroase personalități recunoscute în țară și peste hotare. Jora sau Celibidache sunt doar două dintre numele care au depășit de multă vreme granițele României și care se regăsesc printre romașcanii de cinste! Desigur, nu pot fi ignorate înaltele fețe bisericești care au păstorit credincioșii din Roman, ori scriitori care s-au oprit la umbra copacilor din urbea mușatină, precum Hogaș, Iorga, Topârceanu, Miron Costin ori Veniamin Costachi. Pleiada personalităților merită a fi completată cu numele unor artiști precum Virgil Petrovici, Nae Roman, Ludovic Antal, Sandu Sticlaru, Jean Petrovici și al regizorului Jean Mihail.

Așadar, fiți mândri, dragi romașcani, căci aveți motive! Trăiți într-un oraș frumos, încărcat de istorie și cultură și cu oameni deosebiți!
La mulți ani!
La mulți ani, urbe mușatină!
”, a transmis Prefectul Județului Neamț, Adrian Niță.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate