Ajutoare de urgență de la Guvern pentru familii din Neamț aflate în situații de necesitate

Guvernul a aprobat acordarea unor ajutoare de urgență în sumă totală de 2.115.900 lei pentru sprijinirea a 504 familii și persoane singure din România, care fie se află în situaţii de necesitate în urma unor incendii, inundații sau accidente, fie au probleme grave de sănătate sau riscă excluziunea socială.

  • 9 familii și persoane singure din Neamț aflate în situații de necesitate cauzate de incendii vor primi o sumă totală de 59.000 lei.
  • 1 familie din județul Neamț se confruntă cu o situație de necesitate cauzată de inundații, primind un ajutor de urgență în sumă de 4.000 lei. Menționăm că propunerea de ajutor de urgență a fost realizată pe baza anchetei sociale efectuată de către Agenția județeană pentru plăți și inspecție socială Neamț.
  • 2 familii din Neamț se confruntă cu o situație de necesitate cauzate de producerea unor accidente, care au determinat decesul sau accidentarea gravă a membrilor familiilor și vor primi un ajutor de urgență în valoare totală de 11.000 lei.
  • Sprijin financiar de la Guvern vor primi și alte zeci de familii și persoane singure din Neamț aflate în situații deosebite din cauza stării de sănătate ori riscă să fie excluse social.

Din majoritatea anchetelor sociale rezultă că familiile pentru care se propune acordarea de ajutoare de urgență au membri cu grave afecțiuni de sănătate sau cu boli cronice (cancer, leucemie, boli cardiace, boli degenerative, boli respiratorii, boli genetice, transplant de organe etc.), care necesită tratamente medicale de durată și intervenții chirurgicale costisitoare, achiziționarea de proteze/dispozitive medicale etc., care nu sunt suportate în totalitate de către casele județene de asigurări de sănătate. Dintre acestea se disting și familii din Neamț ai căror membri, copii și adulți, suferă de boli foarte grave și necesită un suport financiar considerabil pentru analize medicale, tratamente și intervenții chirurgicale, recuperare medicală la clinici din țară ori din străinătate.

Bugetul familiilor și persoanelor singure constituit din salarii ori, după caz, din pensii, alocații de stat pentru copii, indemnizații și prestații sociale pentru persoane cu dizabilități este diminuat considerabil din cauza susținerii cheltuielilor pentru îngrijirea sănătății, pentru respectarea regimurilor alimentare specifice, pentru transport și/sau cazare pentru pacienți la clinicile medicale în țară sau în străinătate, precum și pentru însoțitorii acestora.

Aceste situații critice de viață afectează întreaga familie din punct de vedere psihologic, social, financiar, acestea aflându-se de multe ori în situația de a nu putea asigura cele necesare traiului zilnic ori pentru întreținerea locuinței, acumulând datorii la plata utilităților, existând riscul evacuării din locuință.

Totodată, există o categorie de persoane vulnerabile aflate la limita sărăciei, familii cu copii minori, precum și persoane singure, vârstnice, care se confruntă cu situații socio-materiale și de locuit precare, insalubre, locuiesc în case în stare avansată de degradare din cauza intemperiilor produse în timp, a lipsei resurselor financiare pentru reparații și întreținere sau pentru racordarea la rețeaua electrică, acestea sporind riscul de excluziune socială. Unii dintre membrii familiilor respective nu au locuri de muncă sau au capacitatea de muncă redusă, altele sunt persoane vârstnice, singure. Veniturile nete lunare ale acestora provin, după caz, din ajutoare sociale, pensii, alocații de stat pentru copii, indemnizații pentru persoane cu dizabilități, alocații pentru susținerea familiei ori salariile acestora nu pot susține în totalitate cheltuielile necesare pentru asigurarea nevoilor familiale.

Suma necesară pentru plata ajutoarelor de urgență se suportă din bugetul alocat Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate