Alo! Consiliul Județean? Mai ușor cu pianul pe scări în privința schimbării conducerii TT

Recent, am aflat că la Consiliul Județean Neamț se discută despre schimbarea directorului Teatrului Tineretului (TT), Gianina Cărbunariu, pe motiv că stilul său artistic nu este pe placul majorității nemțenilor. Această problemă a fost dezbătută și în paginile ziarului nostru. Totuși, abordarea Consiliului Județean Neamț de a schimba conducerea TT pe acest fundament pare cel puțin neinspirată, dacă nu chiar incompetentă.

CJ Neamț ar trebui să adopte o perspectivă mai pragmatică și să evite deciziile pur politicianiste, comportându-se ca niște adevărați arbitri ai culturii, nu ca niște demiurgi care guvernează după bunul plac. Această atitudine seamănă izbitor cu cea pe care o reproșează conducerii TT.

Gianina Cărbunariu este o personalitate marcantă în teatrul românesc. Ar fi mult mai judicios din partea CJ Neamț să inițieze un dialog constructiv cu ea, încercând să găsească un echilibru între viziunea elitistă a managerului TT și așteptările nemțenilor.

Înainte de a lua decizii radicale, ar fi indicat să se discute civilizat și să se încerce corectarea eventualelor derapaje de management. Dacă CJ Neamț nu reușește să convingă și să colaboreze eficient cu Gianina Cărbunariu, atunci problema nu este doar a directoarei, ci și a Consiliului, care arată o incapacitate de a argumenta și de a gestiona situația.

Suntem conștienți de nemulțumirile exprimate față de actuala conducere a TT, atât din interiorul instituției, cât și din partea publicului. Totuși, o abordare agresivă și politizată nu este soluția. Amintim că și schimbarea fostului director al TT a fost realizată într-un mod similar, ceea ce nu a fost benefic.

Consiliul Județean Neamț trebuie să depășească această abordare contraproductivă și să se concentreze pe îmbunătățirea funcționării instituției, nu pe schimbări frecvente și nejustificate ale conducerii.

În concluzie, problema de bază este reală: conducerea TT trebuie să înțeleagă că, fiind finanțată din bani publici, trebuie să răspundă așteptărilor comunității și să gestioneze fondurile corespunzător. Totuși, schimbarea directorului nu este soluția adecvată. Aceasta reflectă mai degrabă o incapacitate de comunicare, lipsă de tact și de abilitate în rezolvarea creativă a conflictelor din partea CJ Neamț. Nu trebuie să uităm că vorbim despre o instituție de cultură, care necesită o gestionare competentă și sensibilă.

Nu, schimbarea Gianinei Cărbunariu nu va rezolva decât efectele superficiale ale nemulțumirilor, fără a aborda cauzele profunde. O soluție viabilă ar fi discuțiile constructive și stabilirea unor criterii de management care să satisfacă atât așteptările finanțatorilor, cât și pe cele ale publicului TT.

Publicația noastră nu susține și nu recomandă schimbarea conducerii Teatrului Tineretului fără a se epuiza toate variantele de rezolvare creativă și amiabilă a conflictelor de viziuni și așteptări manageriale. Desigur, am avut multe articole critice la adresa managementului TT, dar acestea nu trebuie să fie folosite de nimeni pentru a motiva incompetența de a găsi soluții cu actuala conducere a TT.

Este adevărat, actualul manager are toate problemele de comunicare pe care le are orice artist de calibru. Doamna pare destul de fixată în propriile viziuni, opacă la comunicarea ce nu este pe același nivel cu al ei, pare și înconjurată de propriul univers și are multe alte bariere specifice oricărui artist sau om care excelează în felul lui.

Dacă cei de la Consiliul Județean Neamț nu sunt capabili să comunice, să negocieze și să găsească niște căi de mijloc, aceasta este fix problema lor. Ei au angajat în instituția CJ Neamț tot felul de pile, relații și tăietori sau tăietoare de frunze la câini. Ar trebui să angajeze și pe cineva capabil să discute și să dezbată pe argumente cu artiști de calibru sau oameni care excelează în domeniul lor de activitate.

În concluzie, schimbarea actualului director al TT, în condițiile actuale, ar fi doar o certificare a lipsei de competență de la nivelul Consiliului Județean Neamț.

Iosub Robert

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate