Alte percheziții în NEAMȚ: infracțiuni informatice la ATM-uri și diferite terminale de plată (IMAGINI)

La data de 19.10.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul I.G.P.R. – D.I.C. efectuează 7 percheziții domiciliare în Municipiul București și pe raza județelor Iași, Bacău și Neamț, într-o cauză vizând activitatea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, transfer neautorizat de date informatice, acces ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos.

În cauză s-a reținut faptul că, la începutul anului 2021, șase persoane au constituit un grup infracțional organizat, la care, pe parcurs, au aderat alte patru persoane, în scopul comiterii de infracțiuni informatice constând în montarea la ATM-uri sau alte terminale de plată, din țară și din străinătate, de dispozitive electronice de skimming, cu ajutorul cărora au citit datele cardurilor bancare ale persoanelor care utilizau ATM-urile sau terminalele de plată, date care au fost transmise prin unde radio către telefoanele mobile deținute de membrii grupului infracțional organizat.
Cu ajutorul acestor telefoane mobile, care preluau temporar (atâta timp cât cardul bancar autentic se afla în proximitatea dispozitivelor electronice de skiming) datele cardului bancar folosit de către persoanele vătămate, era retras numerar de la ATM – uri cu tehnologie de comunicare prin unde radio integrată sau erau efectuate plați cu ajutorul unui POS obținut în prealabil de membrii grupului infracțional organizat, prin intermediul unor societăți comerciale administrate în fapt de către aceștia.
La sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală vor fi conduse în vederea audierii 6 persoane, despre care există suspiciunea că sunt implicate în desfășurarea activităților infracționale.
La acțiune participă polițiști din cadrul I.G.P.R. – D.I.C. și jandarmi din cadrul B.S.I.J.
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Sursa/Imagini: DIICOT

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate